Chiny

WOK – jak błyskawica!

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 24th, 2009

WOK – jak błyskawica!Skoro zaczęłam temat potraw z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, nie może obejść się, bez opisania tego w czym najlepiej owe potrawy robić … , a będzie to super- WOK! – – Najdawniejszym kucharzom nie dane było doświadczyć komfortu gotowania na gazie czy kuchence elektrycznej. Gotowano – wykorzystując otwarty ogień. Chińczycy []

Kurczak „żebraka”

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 2nd, 2017

Kurczak „żebraka”

Opowiem pewną anegdotę o tym skąd się nazwa tej potrawy wzięła, a sprawił to… znowu przypadek.  – Pewnego razu biedny chłop ukradł bogatemu wieśniakowi kurczaka.  Ponieważ był bardzo głodny rozpalił ogień, na którym chciał upiec swoją zdobycz. – Ochoczo zabrał się do pracy, ognisko już buchało ciepłem, gdy nagle []

Podgrzybki po chińsku.

Autor : JaGa Opublikowano: Wrzesień 2nd, 2010

Podgrzybki po chińsku.

Grzyby nie tylko posiadają walory smakowe, ale także wnoszą do domu zapach jesiennego lasu. Po przebraniu i oczyszczeniu tworzymy z nich prawdziwe kulinarne poematy. Żeby zrobić grzyby po chińsku, niekoniecznie muszą to być grzyby typowo chińskie, np.mun czy im podobne, ale mogą być to nasze polskie grzyby. Wystarczy dodać na []

Karp w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)

Autor : JaGa Opublikowano: Styczeń 27th, 2010

Karp w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)

Chińczycy słyną ze swej maestrii w sztuce kulinarnej, a potrawy z ryb i krewetek są tego najlepszym dowodem.     W Chinach jest taka obfitość ryb, że można je łowić przez cały rok, nie obowiązują bowiem okresy ochronne, tak jak u nas. Sposób połowów jest bardzo zróżnicowany; od stosowania bambusowych kijów, sieci, po []

Pari – riz – reis – oriza – czyli ryż

Autor : JaGa Opublikowano: Październik 23rd, 2009

Pari – riz – reis – oriza – czyli ryż„Było to dawno, dawno temu, kiedy jawajski bóg Sziwa, zakochał się w pięknej dziewczynie. A że w owych  czasach dziewczę im piękniejsze, tym wyżej się ceniło, więc obiekt pożądań bóstwa postawił mu trzy warunki. Już na pierwszym bóg się potknął. Ślicznotka – widać uspołeczniona – zażądała, by znalazł takie []

Wołowina z zieloną papryką (Chiny)

Autor : JaGa Opublikowano: Czerwiec 22nd, 2009

Wołowina z zieloną papryką (Chiny)W Chinach smażenie z ciągłym mieszaniem – CHAO – jest najbardziej rozpowszechnioną metodą przyrządzania potraw. Czas smażenia jest bardzo krótki, rzadko kiedy przekracza 5 minut, a niekiedy trwa tylko 15 sekund, dlatego też produkty wchodzące w skład danej potrawy – mięso, drób lub ryba i warzywa – muszą być pokrojone w równe, []

Makaron po chińsku, razy dwa – poproszę

Autor: JaGa Opublikowano: Październik 14th, 2011

Makaron po chińsku, razy dwa – poproszę

Makaron chiński to miękki, długi makaron z pszennej mąki, wody i soli, używany w kuchni orientalnej do dań podawanych zarówno na zimno jak i na ciepło. Makaron występuje w wielu postaciach – od płaskich wstążek do cienkich jak włos nitek. W północnych Chinach najbardziej popularny jest makaron z pszenicy. Dostępny zazwyczaj []

Rosół ze „złotymi kropelkami”

Autor : JaGa Opublikowano: Czerwiec 21st, 2009

Rosół ze „złotymi kropelkami”

Zupy chińskie są przyrządzane przeważnie na wywarze z mięsa lub z mięsa i warzyw. Rzadko bywają zagęszczane. Zupy czystej z dodatkiem jarzyn i niekiedy z mięsem nie zalicza się do dań. ♦ Zupy służą do popijania, podobnie jak gdzie indziej wino, piwo czy woda. Podczas uroczystych przyjęć (np.wesela) podawane są na przemian []

Zapisz

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s