Sałatka a la Dumas
Większość z nas kojarzy to nazwisko z przygodami dzielnych muszkieterów. Aleksander Dumas był również znanym smakoszem i wielkim łakomczuchem. Pisarz francuski (1802 – 1870). Jako syn zubożałego generała, Dumas zaznał w dzieciństwie biedy.Wielki talent sprawił jednak, iż szybko stał się bogaty i chude lata odbił sobie […]
Chartreuse – francuski likier
Uzbierałam troszku materiałów w temacie szlachetnych trunków, o których chcę napisać. Myślę, że nie tylko mnie ten temat wciągnął, ale i Wy również się nim zainteresujecie. Na pierwszy ogień pójdzie Chartreuse, jedyny francuski likier, którego produkcja do dziś znajduje się w rękach milczących mnichów z zakonu […]
Cordon bleu (przepis oryginalny i… )
Terminem tym określa się zarówno panierowane eskalopki cielęce z rozkosznym nadzieniem, jak i… znakomitą kucharkę. Potrawa ta wzięła swą nazwę od błękitnej wstęgi, odznaczenia ustanowionego w 1578 roku, przez króla Francji Henryka III. Otrzymywali ją najodważniejsi Kawalerowie Zakonu Rycerzy Świętego Ducha. Nieco […]
Bouillabaisse – zupa z Prowansji
O jejku, wcześniej nie napisałam, abyście potraktowali to jako ciekawostkę ! Ale… niekoniecznie ! Zamieściłam ten oryginalny przepis, abyście wiedzieli jak taką Bouillabaisse robią w Prowansji. Wiem, że mamy swoje przyzwyczajenia, ale nasz świat jest duży, a nawet powiedziałabym – ogromny, i ludzie na nim mają różne smaki, […]
Królewskie truskawki z leniwcami
Truskawki zrobiły oszałamiającą karierę na europejskich dworach królewskich i w domach arystokratów. Powszechne stały się dopiero mniej więcej przed stu laty. Bardzo zasłużony dla Francji książę Condé, zwany Wielkim Kondeuszem, pełniący funkcję wielkiego mistrza dworskiej kuchni Ludwika XIV, był wielkim popularyzatorem […]