Na czym i jak smażyć (oleje, tłuszce)
Na czym smażyć? Nie musisz za każdym razem używać tego samego rodzaju tłuszczu.Wybierz ten, który najlepiej podkreśli walory smakowe potrawy. Tłuszczu należy używać oszczędnie – nigdy nie „na oko”, tylko zgodnie z przepisem. Do smarowania patelni można używać pędzelka: pozwoli to na równomierne pokrycie dna minimalną […]
Tajniki dobrego bigosu
Zdradę Wam kochani kilka zasad, które są potrzebne do ugotowania dobrego bigosu, i które mogą się przydać. 1. Kupując kapustę kiszoną, wybieramy tę „na bigos”, a nie wersję łagodniejszą „na surówkę” (jeżeli macie taką możliwość zakupu). Jeżeli musimy zdać się na „chybił-trafił”, po powrocie do domu próbujemy […]
Gotujemy jajka
Zaczynając pisanie tej notki, zaczęłam się zastanawiać nad tym, co też było pierwsze: jajko czy kura? Nie tylko ja takie pytanie sobie postawiłam, bo już starożytni filozofowie zastanawiali się nad tym, komu tu dać pierwszeństwo? To pytanie doprowadziło ich, aż do samego początku życia i wszechświata. Jak dla mnie, to […]
Masz problem z galaretą
Pomimo naszych starań, nie zawsze przygotowanie „sprężystej” galarety udaje nam się. Aby uniknąć niezadowolenia i obyć się późniejszych niespodzianek, podam kilka rad, które mogą się przydać… 1. No i czemu ta galareta, jest taka mętna? Mętny wywar na galaretę najlepiej jest sklarować. Na każdy litr płynu […]
Kiedy solimy potrawy
Babuniu, co ty chcesz uczyć „ojca dzieci robić”?! Wiem, wiem, … na pewno co niektórzy z Was tak sobie pomyślą, ale niekoniecznie musimy wiedzieć, jak to z tą solą jest! Dlatego chcę co nieco przybliżyć ten temat … (myślę, że się przyda i nie zaszkodzi ?). Zupy -po włożeniu (do zimnej wody!) mięsa i […]
Sekrety gotowania dań do zamrożenia, czyli na zapas
Dzisiaj pomyślałam sobie, że warto napisać o tym, jak to jest, gdy gotujemy dla całej rodziny. Zdarza się często, że nie zawsze każdy z nich jest w domu na czas, są ciągle zabiegani, no i jak zaplanować ten obiad – żeby wszyscy byli usatysfakcjonowani. Ojejku !, a tu jeszcze goście na głowę nam się zwalili, koniec […]
Niezwykłe potrawy
Czy naprawdę niezwykłe ? A to się okaże ! Pomyślałam sobie, że może zainteresuję Was pisząc o potrawach dla nas niezwykłych… być może. Są takie kraje, gdzie te potrawy, o których chcę napisać, są rarytasami i są dla nich mniam, mniam. √ A tak, np. nasz bigos może wydawać się im… bee, wszak to dla nich nic […]
Zapisz