dodatki do ciast

Różności z marcepana

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 2nd, 2017

Różności z marcepana

Wcześniej pisałam jak zrobić masę marcepanową (link na dole notki). Skoro już wiemy jak ją zrobić, to dzisiaj chcę pokazać jakie cudeńka można z marcepana stworzyć. Żeby jeszcze bardziej ten temat przybliżyć, to napiszę, że masę marcepanową możemy zabarwić na różne kolory (jakie tylko chcemy). Używamy do tego []

Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 18th, 2009

Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)

http://polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10032682.html Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni.    Może być surowy (zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki []

Sosy budyniowe

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 7th, 2017

Sosy budyniowe

Czy próbowaliście ciast polanych sosem budyniowym? Nie?! To szkoda, bo to „niebo w gębie!”. Można nim uatrakcyjnić każdy kawałek ciasta. Niedługo będzie okazja żeby je wypróbować, wszak zbloża się Wielkanoc. I wtedy będziemy mieli mnogość różnych ciast, a w w nich prym będą wiodły baby, które polane słodkim sosem wprost []

Najlepsze jabłka do ciast

Autor: JaGa Opublikowano: Październik 3rd, 2009

Najlepsze jabłka do ciastA teraz nastanie czas jabłek … w różnych postaciach, czy chcecie tego, czy nie -:))) Od wyboru odpowiedniej odmiany zależy smak szarlotki. ANTONÓWKA Niezbyt atrakcyjne, kuliste owoce. Mają kwaskowaty miąższ, który nie rozpadnie się nawet po godzinie spędzonej w gorącym piekarniku. ! Lubi większą ilość cukru niż inne []

Bita śmietana, piękna i puszysta

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 16th, 2010

Bita śmietana, piękna i puszystaPewne źródła powiadają, że bitą śmietanę wyprodukował F. Vatel w 1671 roku, a odbyło się to na dworze Ludwika XIV, ale prawdopodobnie była ona znana już wcześniej.    Desery to miły i nieobowiązkowy finał obiadu. Mogą być nagrodą – zwłaszcza dla dzieci – po prostym i niewyszukanym posiłku. Także jego wartościowym []

Pyszne posypki do dań i deserów, kruszonka i jej rodzaje (przepis podstawowy)

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 31st, 2014

Pyszne posypki do dań i deserów, kruszonka i jej rodzaje (przepis podstawowy)

Czy może być ciasto, placek bez kruszonki? Oczywiście, że może ale na pewno nie będzie miało takiego smaku, aromatu i nie będzie takie charakterne, jak z kruszonką! Pamiętam, zawsze jak w domu rodzinnym było jakieś ciasto z kruszonką, to mi najbardziej zawsze smakowała kruszonka i wyjadałam ją. Zanim napiszę o cieście pod []

Zapisz

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s