Marynowane lub peklowane mięso
Moczone w marynacie mięso nabiera lepszego smaku, staje się bardziej soczyste, kruche i szybciej się piecze. Rodzaj marynaty zależy od gatunku mięsa i indywidualnych przyzwyczajeń smakowych. Młodego mięsa, np.jagnięciny czy cielęciny, nie trzeba specjalnie przygotowywać, gdyż jest wystarczająco kruche. Popularną marynatą jest […]
Zanim mięso trafi do piekarnika
Zanim mięso stanie się pieczyste, warto wiedzieć o kilu zasadach … Odpowiednie naczynia Do pieczenia najlepiej nadają się żelazne lub żeliwne brytfanny, czy też żaroodporne naczynia. Praktyczniejsze są naczynia z pokrywką. Powinny być tak duże, aby wokół pieczeni pozostała wolna przestrzeń około 2-3 cm, ale nie większa […]
Jak piec i dodać smaku pieczeniom i pasztetom
Dzięki odpowiedniej kompozycji ziół, warzyw i przypraw mięso nabierze wyrazistego aromatu, stanie się delikatne i kruche. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do marynaty warto dodać alkohol, np. wino, koniak, brandy. Szybko zmiękczy on mięso i nada mu wspaniały smak i aromat. ORYGINALNE MARYNATY DO PIECZENI Do […]
Mielone najlepsze domowe
Najlepszym mielonym mięsem jest mięso zmielone przez nas samych i nie ma od tego odwołania! A gdy do niego potem dodamy odpowiednie przyprawy i dodatki to już jest „prima” i możemy spokojnie powiedzieć, że „to jest to!” No oczywiście, w sklepach też mamy różnego rodzaju gotowe mielone, nie zawsze jednak możemy mieć pewność, że […]
Najlepsze dodatki do mielonego mięsa
Chcesz, by twoje klopsy, mielone kotlety, pulpety i pieczenie zachwycały nie tylko smakiem, ale i oryginalnością? Wzbogać je ulubionymi składnikami. Warzywa Bezpośrednio do masy mięsnej możesz dodać świeże, podsmażone lub konserwowane warzywa. Kilka propozycji Klopsiki doskonale smakują z kukurydzą, zielonym groszkiem, […]
Każde danie z drobiu udane
Orientacyjny czas pieczenia drobiu. Kurczak 1 kg 1 godz. Kura 1,5 kg 1 godz.25 min. Kaczka 2 kg 1 godz.35 min. Gęś 3 kg 3 godz. indyczka […] Zapisz
Zapisz