Święta z marcepanem (przepis podstawowy)
Można powiedzieć, że marcepan jest wytwornym rarytasem, z którego robi się niemalże dzieła sztuki cukierniczej: piętrowe torty, kolorowe ozdobne mazurki, trufle i pralinki, finezyjne makaroniki i co tylko chcesz. Hmm… powiecie, po co mam go robić w domu kiedy teraz bez problemu mogę go zakupić w sklepie? Ano temu, żeby mieć […]
Knedle ze śliwką w środku (przepis podstawowy)
Myślałam, że już zakończyłam temat śliwek, ale jednak nie. Naprawdę, mówię Wam już te śliwki to mi się po nocach śnią. Nawet doszło do takiego snu – leżę sobie pod gruszą, a tu śliwki na mnie lecą. I tak mnie zasypały, że nie mogłam się z pod nich wydostać! Straszny koszmar to był, aż się obudziłam! 🙂 […]
Omlet – pulchny placuszek (przepis podstawowy)
Przypomina nieco naleśnik, ale robi się go bez mąki i z większej ilości jajek. Dlatego właśnie jest taki delikatny, wspaniały na śniadanie, wyśmienity na kolację. Omlet – przepis podstawowy Potrzebne składniki (dla dwóch osób) 6 jajek masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka wbijamy do miski, […]
Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)
http://polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10032682.html Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni. Może być surowy (zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki […]
Jak zrobić dobre ciasto na pizzę? (przepis podstawowy)
To wcale nie jest trudne ! Przygotowanie dobrej domowej pizzy,wbrew pozorom, nie jest ani trudne ani czasochłonne. Przekonajcie się o tym sami. 1. Dwie szklanki mąki przesiewamy do głębokiej miski, wsypujemy pół łyżeczki soli, 3 dag świeżych drożdży kruszymy palcami wprost na mąkę. Cały czas mieszając dolewamy […]
Klasyczne węgierskie leczo + wersja druga
Pomimo, że remont w domu nadal trwa, pomimo, że całe moje „archiwum” zostało wyniesione do garażu – a nie mogę się obyć bez Was moi drodzy i tegoż bloga, więc wczoraj zakupiłam gazetkę „Moje gotowanie” a znalazłam w niej, tę potrawę, o której chcę Wam dzisiaj napisać. Zapomniałam całkiem o tym dobrym i pysznym daniu, o którym […]
Pyszne posypki do dań i deserów, kruszonka i jej rodzaje (przepis podstawowy)
Czy może być ciasto, placek bez kruszonki? Oczywiście, że może ale na pewno nie będzie miało takiego smaku, aromatu i nie będzie takie charakterne, jak z kruszonką! Pamiętam, zawsze jak w domu rodzinnym było jakieś ciasto z kruszonką, to mi najbardziej zawsze smakowała kruszonka i wyjadałam ją. Zanim napiszę o cieście pod […]
Kotlety pożarskie, klarujemy masło (przepis podstawowy)
Czyli kotlety z rodowodem… skąd wzięła się ich nazwa? Jest wiele teorii na temat powstania nazwy tychże kotletów. Według niektórych źródeł, przepis na kotlety wymyślił prawdopodobnie kucharz cara Aleksandra I. Ich nazwa pochodzi od nazwiska słynnego bojara rosyjskiego. W Wikipedii czytamy zaś… Kotlet pożarski, […]
Biszkopt zawsze udany + przepis podstawowy
BISZKOPT (przepis podstawowy) Składniki: 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 5 jajek, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy. Przygotowanie: 1. Oddzielić żółtka od białek, następnie żółtka włożyć do miski, którą umieścić na naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Ubijać na parze do […]
Naleśniki (przepis podstawowy), meksykańskie, greckie, ruskie
Pyszne placki – czyli naleśniki (przepis podstawowy) Składniki: ♦ – 20 dag mąki, – po 1/4 litra mleka i wody, – 1-2 jajka, szczypta soli, – olej do smażenia, lub skórka słoniny do smarowania patelni. Wykonanie: 1. Trzepaczką w kształcie rózgi, wymieszać dokładnie jajka z mlekiem, wodą, dosypując po […]
Zapisz