„C”

 

Curry

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 2nd, 2015

Curry

To tradycyjna mieszanka przypraw w kuchni indyjskiej. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od słowa „kari”, które w języku tamilskim oznacza sos. Curry, w zależności od kompozycji składników, może być bardziej lub mniej pikantne.    Ta hinduska przyprawa swoją światową sławę zawdzięcza Anglikom. Jednak jej prawdziwy, []

Cynamon

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 7th, 2015

Cynamon

Pochodzi z Cejlonu i Birmy, ale był już znany w starożytnym  Egipcie. Uzyskuje się go z kory młodych pędów drzew cynamonowych. Uprawiane drzewa są bardziej krzewiaste w następstwie regularnego przycinania.    Drzewa te mają błyszczące liście i żółte kwiaty. Wysuszone kawałki kory zwijają się, tworząc rodzaj rurek o []

Cząber

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 8th, 2015

Cząber   Był dobrze znany w starożytnym Rzymie. Do Europy  sprowadzili go mnisi z zakonu benedyktynów. Cząber jest rośliną jednoroczną.    Łodygę ma okrągłą, liście wąskie, długie, pokryte włoskami w kolorze ciemnozielonym, o odcieniu czerwonym; drobne kwiatki mają barw jasnofioletową do ciemnofioletowej.    Dziś znane []

Zapisz

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s