„G”

 

Gałka muszkatołowa

Autor: JaGa Opublikowano: Maj 31st, 2015

Gałka muszkatołowa   Gałka muszkatołowa jest jedną z najstarszych przypraw roślinnych i stosowana była w staroegipskiej, indyjskiej a także chińskiej kuchni. Do krajów Zachodu dotarła na początku średniowiecza za sprawą arabskich kupców. –    Obecnie używana jest powszechnie w Europie i Ameryce. W handlu międzynarodowym wyróżnia się dwa []

Gorczyca

Autor: JaGa Opublikowano: Maj 16th, 2015

Gorczyca

Chociaż jest bliską krewną kapusty (trudno uwierzyć), wyglądem jej nie przypomina, a w kuchni ma zupełnie inne zastosowanie. Znana jest od tysięcy lat.    Już w I w. naszej ery rzymski pisarz Pliniusz nazwał ją „przyprawą tak ostrą, że pali jak ogień” i wymienił 40 potraw, do których gorczyca była użyta. W []

Goździki

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 7th, 2015

Goździki   Przyprawa ta (oraz pieprz) należała do bardzo poszukiwanych dodatków w kuchni średniowiecznej Europy.   Nie przypominają czerwonych goździków, ale tak jak one są kwiatami.    Przyprawa ta bowiem to nic innego jak nierozwinięte, ususzone pąki kwiatowe niewysokiego drzewa zwanego goździkowcem korzennym.       Rośnie []

Zapisz

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s