ZIOŁA

Zioła z parapetu

Autor : JaGa Opublikowano: Kwiecień 9th, 2015

Zioła z parapetu

Dania ze świeżymi ziołami są wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Zamiast kupować gotowe, możemy zrobić sobie ogródek na parapecie, tarasie lub balkonie. Taka uprawa ziół w domu ma wiele zalet: – zawsze mamy je pod ręką, – jesteśmy pewni, że hodowane są zdrowo, bo nie użyto do nich żadnych nawozów sztucznych i innych zbędnych []

Rumianek czyni cuda

Autor : JaGa Opublikowano: Październik 15th, 2015

Rumianek czyni cuda„Parę garsteczek ziela, czasem suche badyle! A w nich zdrowia ludzkiego, łask Bożych tyle” – tak o rumianku pisał  W. Syrokomla.  Choć rumianek na łąkach rośnie jako pospolity chwast – trudno o ziółko bardziej szlachetne. Jego silne lecznicze właściwości idą w parze z łagodnym działaniem. „Nieraz już ja to sprawdziłam na []

Zioła w ogrodzie – melisa (sałatka jesienna)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 4th, 2014

Zioła w ogrodzie – melisa (sałatka jesienna)

” Pierwszy opis melisy zamieścił Theofrast z Eresos, uczeń Arystotelesa, żyjący ok. 370-287 p.n. Chr., w dziele Historia plantarum. Później pisali o tej roślinie m.in. Pliniusz w Historii naturalnej i Pedanios Dioskurides, który zalecał melisę w zaburzeniach menstruacyjnych, dolegliwościach reumatycznych, w kolce i do łagodzenia []

Siew, zbiór i suszenie popularnych ziół

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 18th, 2011

Siew, zbiór i suszenie popularnych ziół

Na fotce widzimy: majeranek, nasiona kopru, mięta, nagietek, czarnuszka, bazylia, rumianek. Rośliny zielarskie zwane często ziołami, stają się coraz bardziej popularne tak w kuchni jak i naszych ogrodach. Lubią wygrzewać się w słońcu, dlatego latem mają intensywny smak i aromat. Możesz je zachować na zimę! Swoją []

Madame Pokrzywa

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 18th, 2010

Madame Pokrzywa

Pewnego razu, a właściwie to było wczoraj, przebywając u mamy z wizytą, w odwiedziny przyszła sąsiadka mamy, trzymająca w ręku woreczek napełniony pokrzywami. Oczywiście wiadomym mi było, że pokrzywa jest na zdrowie i dobrze nam służy …    I przypomniałam sobie o wszystkich jej zaletach. Postanowiłam więc, że na pewno nie []

Zioła prowansalskie – zróbmy sami

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 29th, 2015

Zioła prowansalskie – zróbmy samiMożecie mi wierzyć, lub nie, ale zioła prowansalskie to wspaniała, aromatyczna mieszanka pewnych ziół, którą możemy zrobić sobie sami. I taka mieszanka jest wtedy w jednym pojemniku i nie musimy używać tak wielu słoiczków naraz z przyprawami – będzie „wiele w jednym”.   Fot. Angelakatharina / Shutterstock) – Mieszankę tę []

W aromacie świeżych ziół (krótka ściąga)

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 6th, 2015

W aromacie świeżych ziół (krótka ściąga)

O ziołach już troszku pisałam, a poniżej, na samym końcu podam kilka tematów z nimi powiązanych. A dzisiaj, tak krótko, o niektórych z nich i ich zastosowaniu. Teraz gdy słońce wyzwala całą drzemiącą w nich moc, są najlepsze. Cieszmy się ich smakiem i zapachem, ale pamiętajmy, że sztuka doprawiania nimi potraw polega też na []

Wzbogacamy smak zapiekanek

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 1st, 2014

Wzbogacamy smak zapiekanekZapiekanka, co to jest, zapewne każdy wie ?! Ja jednak gwoli tego posta, muszę o niej co nieco napisać.  Zapiekanki dzielimy na dwa rodzaje. Pierwszy rodzaj, to zapiekanki oficjalne, składające się z różnych produktów, np. makaronów, kasz, warzyw, mięs. Możemy je spoko zaliczyć również, do dań jednogarnkowych. Drugi rodzaj, to []

Mięta

Autor : JaGa Opublikowano: Kwiecień 1st, 2015

Mięta   Znana już od tysięcy lat, a jej nazwa pochodzi od imienia nimfy Minthoe, uwiedzionej przez Hadesa, którą zazdrosna Persefona zamieniła w miętę.    Istnieje wiele odmian tej rośliny. Anonimowy autor z IX wieku podawał, że jest tyle gatunków mięty, ile iskier w kraterze wulkanu i nie mniej sposobów jej używania.    []

Natka pietruszki

Autor : JaGa Opublikowano: Kwiecień 1st, 2015

Natka pietruszki   Pietruszki nie trzeba opisywać. Europejczykom i mieszkańcom Północnej Ameryki. Jest jednym z najstarszych i najdłużej stosowanych ziół. Znano ją już w czasach antycznych.     Pełniła wtedy, jak podają mity, rolę ziela pogrzebowego, chyba dlatego, że Archmorus, dawny posłaniec śmierci wyobrażany był zawsze z gałązką []

Zapisz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s