Klasyczny pasztet
Nie wiem dlaczego, ale pasztet zawsze kojarzy mi się ze świętami, szczególnie Wielkanocnymi. – Może dlatego, że kiedyś zawsze w moim domu, przed tym świętem, mama zajmowała się wyrobem pasztetów. – Pasztet niestety. ale wymaga troszku czasu, przyjmuję tak około 4-5 godzin (samo wykonanie, a gdzie jeszcze […]
Naturalny zakwas na żur
Niedługo nadejdą święta Wielkanocne, a symbolem tych świąt jest nie tylko jajko, koszyczek, ale nasz staropolski żur, najlepszy jest robiony na naturalnym zakwasie. Wiem, że można dzisiaj go kupić w sklepie bez problemu, w kartonach, torebkach, itp., jednak nie ma to jak żur zrobiony na naturalnym zakwasie. W sklepach spożywczych […]
Zupa wielkanocna (Grecja) + sos cytrynowy
Na początek będą życzenia… Wesołego Alleluja… Teraz będzie kilka greckich ciekawostek, pochodzących z Nonsopedii, które może i Was zaciekawią… Nigdy na pewno nie wiesz, czy dobrze odczytałeś dane słowo w alfabecie greckim. Jakkolwiek byś go nie wymówił, możesz być pewien, że mówisz źle. Jest to ewenement, […]
Święconka wielkanocna i zupa chrzanowa
” Święconka wielkanocna” (składniki na 8 porcji) Składniki: … 2 litry serwatki, 15 dag świątecznej wędzonej szynki, 10 dag gotowanego boczku, 15 dag wiejskiej lub pieczonej kiełbasy, kawałek chrzanu (mały), 5 ugotowanych żółtek, łyżka mąki, 2 łyżki chrzanu, 4 jajka na twardo, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie, jarzynka […]
Wielkanocna babka z galarety
Jajko to skarb w skorupce, możemy podawać go na różniaste sposoby np. możemy zrobić … „Babkę z galarety”, która może okazać się ozdobą wielkanocnego stołu. BABKA Z GALARETY (składniki na 6 porcji) Składniki: ♦ 4-5 jajek ♦ 20 dag mrożonego zielonego groszku ♦ 3 łyżki żelatyny ♦ 3 kostki rosołu warzywnego ♦ […]
Biała kiełbasa, ale swojska
Obiecałam, że podam Wam sposób na zrobienie , naszej swojskiej, polskiej, białej kiełbasy. Ponieważ wielu z Was mieszka poza granicami swojego pięknego kraju, zwanego Polską i nijak święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez tego specjału, nazywanego białą kiełbasą, więc jej produkcję chcę Wam przedstawić. Wcale a wcale […]
Biała kiełbasa: zapiekana z jabłkami, w sosie polskim
BAŁA KIEŁBASA … Zajmuje bardzo ważne miejsce na wielkanocnym stole. Jest doskonała na przystawkę i jako danie główne. Pieczona, gotowana, duszona. Zrobiona na gorąco lub na zimno. Z musztardą lub chrzanem. Z ziołami aromatyczna. Zawsze smakowita. fot: kiełbasa zapiekana i w sosie polskim. BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z […]
Sosy chrzanowe
Tradycyjne buraczki i sos chrzanowy, z ciekawymi dodatkami będą na świątecznym stole miłą niespodzianką. Sosy chrzanowe są znakomitym dodatkiem do mięs i jajek. Oto kilka propozycji … Jogurtowy: z jednej łyżeczki mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy szklankę jogurtu naturalnego, mieszając gotujemy 10 minut. Powstały sos […]
Ćwikła + chrzan i nie tylko
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych, bez ćwikły (czyli buraczków z chrzanem). Przecież ona nadaje w to święto, smaku białej kiełbasie i wędlinie naszej na stół postawionej. Chociaż ćwikłę nie tylko w ten jeden dzień lubię zajadać. Przeważnie kupuję ją gotową, ale na ten dzień, jedyny w roku robię ją sama. […]
Zapisz