Pascha brzoskwiniowa.
PASCHA – tradycyjna potrawa wielkanocna, pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub mleka, śmietany, masła zwykle z dodatkiem żółtek, cukru waniliowego, bakalii. Bywa bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Kuchnia rosyjska zna wiele odmian […]
Wielkanocny zwierzyniec z ciastek
Wielkanocny zwierzyniec z ciastek (na 16 porcji) * Składniki: … 3 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 3/4 kostki masła,jajko, pół szklanki gęstej śmietany, szczypta soli, olejek aromatyczny. * LUKIER- 2 łyżeczki surowego białka (tylko jak tu wziąć te dwie łyżeczki, to nie wiem (ale … ale), szklanka cukru pudru, barwniki […]
Mazurek migdałowy
Obok świątecznej baby jest miejsce także na mazurka, wysoko cenionego przez domowych łakomczuchów. Powinien być cienki, kruchy, bardzo słodki i bardzo pięknie ozdobiony. Domowi artyści będą mieli pole do popisu. MAZUREK MIGDAŁOWY Składniki: 20 dag mąki, 2 jajka, 15 dag masła, 10 dag masy […]
Mazurek orzechowy
To znakomite ciasto piecze się wprawdzie raz w roku i dekoruje się z barokowym przepychem, ale w wersji skromniejszej, bez lukrowanych ozdób, może być podawane do poobiedniej niedzielnej kawy. Orzechowe ciasta dobrze jest podawać następnego dnia po upieczeniu. Mają wówczas szczególnie intensywny smak i aromat. Mazurek […]
Wieniec migdałowo – cytrynowy
WIENIEC MIGDAŁOWO – CYTRYNOWY Składniki: … 1 i 1/2 cytryny, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag mielonych migdałów, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 2-3 herbatniki, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, skórka z cytryny i limonki do dekoracji. Przygotowanie: 1. Dużą cytrynę dokładnie wyszorować, naciąć w […]
Trójbarwna babka
Gdy w piekarniku apetycznie rumieni się babka, czy też inne ciasta swoim aromatem wypełniają cały dom, to znak, że Wielkanoc już tuż, tuż … TRÓJBARWNA BABKA Składniki: … szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, […]
Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)
http://polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10032682.html Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni. Może być surowy (zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki […]
Zapisz