bakalie, susze

„Siała baba mak …”, czyli troszku o maku

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 4th, 2008

„Siała baba mak …”, czyli troszku o maku„Siała baba mak, nie wiedziała jak. A dziad wiedział, nie powiedział, A to było tak… „. W czasie świąt jest niezbędny, żadna Wigilia nie może się bez niego obejść. Według starych porzekadeł, jeśli go nie ma w Wigilij ę, to i szczęścia może zabraknąć w nadchodzącym roku.    Jest u nas bardziej popularny niż w []

Suszone jabłka lepsze od chipsów

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 19th, 2014

Suszone  jabłka lepsze od chipsów

Są znakomitym dodatkiem do mięs, farszów, ciast i deserów, można z nich robić pyszne kompoty i domowe musli.  Kupując owoce suszone należy wybierać miękkie, jędrne i ciemniejsze. Im bledszy kolor suszu i bardziej połyskliwa skórka, tym większe prawdopodobieństwo, że przy produkcji użyto konserwantów. Dlatego, choć []

Kandyzowane owoce i skórki, skórki w czekoladzie

Autor : JaGa Opublikowano: Grudzień 3rd, 2008

Kandyzowane owoce i skórki, skórki w czekoladzieKandyzowane owoce i skórki wzbogacają swoim smakiem niekoniecznie świąteczne wypieki. A przecież można przygotować je znacznie wcześniej. OWOCE… Przygotować syrop:na 1 kg oczyszczonych owoców – 1,25 kg cukru i 1/2 litra wody. Owoce włożyć do wrzącego syropu, smażyć przez 30 minut, odstawić na 12 godzin, znowu smażyć, aż []

Zapisz

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s