„Siała baba mak …”, czyli troszku o maku
„Siała baba mak, nie wiedziała jak. A dziad wiedział, nie powiedział, A to było tak… „. W czasie świąt jest niezbędny, żadna Wigilia nie może się bez niego obejść. Według starych porzekadeł, jeśli go nie ma w Wigilij ę, to i szczęścia może zabraknąć w nadchodzącym roku. Jest u nas bardziej popularny niż w […]
Suszone jabłka lepsze od chipsów
Są znakomitym dodatkiem do mięs, farszów, ciast i deserów, można z nich robić pyszne kompoty i domowe musli. Kupując owoce suszone należy wybierać miękkie, jędrne i ciemniejsze. Im bledszy kolor suszu i bardziej połyskliwa skórka, tym większe prawdopodobieństwo, że przy produkcji użyto konserwantów. Dlatego, choć […]
Kandyzowane owoce i skórki, skórki w czekoladzie
Kandyzowane owoce i skórki wzbogacają swoim smakiem niekoniecznie świąteczne wypieki. A przecież można przygotować je znacznie wcześniej. OWOCE… Przygotować syrop:na 1 kg oczyszczonych owoców – 1,25 kg cukru i 1/2 litra wody. Owoce włożyć do wrzącego syropu, smażyć przez 30 minut, odstawić na 12 godzin, znowu smażyć, aż […]
Zapisz