W sklepie
Dostępne są najczęściej całe, suszone jagody jałowca. Możemy też kupić rozdrobnione jagody z widocznym brązowym miąższem i nasionami. Lepiej jest jednak kupić jagody w całości. Świeżo rozdrobnione dodadzą potrawie więcej aromatu.
W kuchni
Wielką ozdobą staropolskiego stołu były pieczenie z dziczyzny i pieczone dzikie ptactwo z dodatkiem jałowca. Dziś używając jałowca, możemy nadać smak dziczyzny pieczeni baraniej, wołowej czy pieczonemu drobiowi.
Jagody jałowca mają słodki smak, pozostawiający w ustach wrażenie lekkiego palenia oraz bardzo przyjemny gorzko-słodki aromat. Dobrze łączą się z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem.
Dodaje się je do kwaszenia kapusty, marynat, bigosu, potraw z baraniny, wieprzowiny i dziczyzny. Świetnie poprawią smak na przykład kartoflanki. Nie można jednak dużo dodawać tych owoców (kilka ziaren do potrawy wystarczy), więcej mogłoby niebezpiecznie podrażnić nerki.
Jałowcem aromatyzuje się wódkę o nazwie „jałowcówka”. Suche jagody lub gałązki można też wrzucić na rozżarzone węgle w grilla. W dymie jałowcowym dobrze wędzi się wędliny, dzięki czemu uzyskują większą trwałość, specyficzny smak i aromat. Jałowiec jest ulubioną przyprawą myśliwych, niezbędną do przyprawiania dziczyzny.
Na zdrowie
Lecznicze właściwości jałowca cenione były już w starożytności. W tym celu wykorzystywano szyszkojagody, liście a nawet drewno.
Medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów, jako napary, wyciągi wodne i alkoholowe, nalewki, syropy.
Natomiast nie powinny stosować owoców jałowca osoby cierpiące na stany zapalne nerek oraz kobiety w ciąży. Olejki zawarte w jałowcu silnie drażnią nerki.
Ciekawostka
” W czasie upałów hektar jałowców wydziela do 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym, co stanowi swoisty rekord wśród drzew i krzewów iglastych”.
UWAGA ! Jałowiec pospolity bardzo często mylony jest z bardzo trującym dla człowieka jałowcem Sawina.
Dania z jałowcem:
Gołąbki „leśne”
Oczywiście na Wigilijny stole nie może zabraknąć kapusty i grzybów, ale niekoniecznie muszą one być zawsze tak samo podane na stół. Tak sobie pomyślałam abyśmy je zrobili, np. w postaci gołąbków, które prosto z lasu do nas przyleciały 🙂 Gdy je pięknie już w misce ułożymy, to sosu „leśnego” do nich, też zrobić, nie […]
Buraczki z wieprzowiną
Podstawą tego dania będą buraczki przyrządzone z niewielką ilością mięsa, no i zrobione w jednym garze. Myślę, że ta potrawa, danie, równie trafi w Wasze gusta …;) Buraczki z wieprzowiną (dla 6 osób) Porcja: 327 kalorii. Składniki: … 500 g buraków, 100 g boczku, 4-5 pieczarek, 250 g wieprzowiny, 500 g cebuli, 2-3 […]
„Mój ci on!” – bigos
Już tyle napisałam o bigosie tu: „Po polowaniu za bigos się brano ” oraz tu: „Tajniki dobrego bigosu „. Doszłam więc do wniosku, że muszę sama bigos ugotować i opowiedzieć, jak ja go robię. „MÓJ CI ON”… BIGOS! Biorę po kilogramie kapusty kiszonej i zwykłej, lub 2 kg samej kiszonej, bo akurat tyle do gara się mieści (z […]
Zapisz
Swietny blog, naprawdę 🙂 Sam myslalem, ze posiadam talent do pisania, jednak patrzac na Twoje wpisy, wiem, ze odpadam w przedbiegach 🙂 Naprawde masz wielki talent, super piszesz 🙂 oby tak dalej, trzymam kciuki za to, zeby ktos Cię w koncu zauwazyl, no i zeby Twoj blog stał się jednym z najbardziej popularnych blogow w naszym kraju 🙂
PolubieniePolubienie
Danielu dziękuję bardzo za tyle pochwał, nawet nie wiesz – jak urosłam 🙂 🙂
Jeśli tylko zdrowie pozwoli, będę dalej Wam nadawała, a ten Twój komentarz jeszcze mnie do tego pisania, bardziej zachęca.
Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Mój wujek jest myśliwym, jałowiec jest w każdej przez niego przyrządzanej potrawie;)
PolubieniePolubienie
Kamilo to tak jak i mój wujek, który też jest myśliwym i kiedyś jadłam u niego wspaniały myśliwski bigos… mniam!
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie