Sekrety ryb
Niezbyt kaloryczne i lekko strawne ryby – jedzmy ich jak najwięcej wczesną wiosną, aby latem nie mieć problemów z figurą. Świeże czy mrożone, warto na stałe wpisać do jadłospisu, są bowiem bogatym źródłem wielu drogocennych składników. Ryby są najsmaczniejsze, jeśli przyrządza się je do spożycia w tym samym dniu, w którym […]
Śledź i co nieco o nim
„Śledzie po obiedzie” Taki śledzik, czy z mleczkiem, czy z ikrą, Przed obiadem to przysmak nie lada. Lecz na deser się śledzi nie jada. Autor: Jan Brzechwa. Hmm, śledź … jaki jest zapewne każdy z nas wie. Postanowiłam jednak jeszcze co nieco o nim napisać. Przecież śledź na wigilijnym stole, także ważnym jest. Jednak […]
Polub ryby !
Jeśli wierzyć antropologom i teorii ewolucji, ryba jest jednym z najodleglejszych naszych antenatów, jako że jest ” życiem, które wyszło z wody”. Ale jest też jednym z pierwszych ” produktów żywnościowych”. Jeśli nie wiadomo kiedy zaczęło się wędkarstwo, rybołówstwo itp., to wiadomo, że w najdalszej prehistorii posługiwano się […]
Zapisz