Cukinia,jak ją przyrządzić – kilka sposobów


Młodą cukinię trzeba jeść prosto z ogródka, z grządki, bo jest zdrowa i smaczna. Poza tym można z niej przyrządzać mnóstwo łatwych, doskonałych dań, np:
cukinia
Panierowanie …
Umyte cukinie pokroić w skośne krążki grubości około 1 cm, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z surówką z pomidorów.
Gotowana …
Młode cukinie umyć, przekroić wzdłuż na 2-4 części i wrzucić do osolonej i ocukrzonej wody (do smaku) gotować 5 – 10 minut (badać, czy widelec lekko wchodzi). Odcedzić i wyłożone na półmisku polać zrumienioną na maśle bułką tartą. Można też posypać tartym żółtym serem.

Smażona …
Młode cukinie pokrajać na talarki grube na 1 cm, posolić (poczekać 15-20), odlać sok, osuszyć, ewentualnie posypać pieprzem lub papryką i smażyć na oleju jak frytki, aż będą złote i miękkie.

W konfiturze …
Plastry cukinii obgotować krótko, osączyć, a potem smażyć w syropie jak każdą inną konfiturę, biorąc kilogram cukru na kilogram cukinii. Dodać aromatu (wanilia, aromat ananasowy itp.).

Peperonata …
włoska potrawa z cukinią – doskonała!
3 spore cebule pokrajać i ugotować w małej ilości osolonej wody. Gdy woda się wygotuje (odparuje) – wlać około 4 łyżek oleju. Powinien zalać i pokryć cebulę. Dodać pokrojone na cztery części 3 duże pomidory (lub odpowiednio – ekstrakt pomidorowy) i dusić. 

W tym czasie 3 cukinie umyć (w tym przepisie mogą być młode lub dojrzałe), nie obierać jeśli młode, pokrajać w talarki lub kostkę i dodać w ostatniej chwili. Chodzi o to by się udusiły ale były lekko twardawe a nie rozgotowane.
Do tego sól, pieprz ziołowy i pikantne zioła jak np.szałwia, estragon itp.
Podawać na gorąco i zimno. Można dodać np.kiełbasę parówkową lub parówki oraz ziemniaki i pełne drugie danie gotowe.

Cukinia kiszona …
Znawcy i smakosze twierdzą, że kiszona cukinia jest o wiele lepsza, delikatniejsza od kiszonych ogórków.
Młode cukinii (15-20 cm długie), umyć i ułożyć ciasno w słoju lub kamiennym garnku. Dodać ząbki czosnku, koper, chrzan, liście;  wiśni, chrzanu lub czarnej porzeczki i zalać soloną wodą. 1 łyżka soli na litr wody. Na szybkie zużycie można do kamiennego garnka dodać kawałek skórki razowego chleba a na zimę – zamknąć szczelnie  a po okresie burzliwej fermentacji wytrzeć i schować do chłodu.

Ostrzeżenie Roberta, jednego z moich czytaczy – dziękuję Robercie.

~Robert pisze:

Proponuję po 3 dniach zapasteryzować kiszoną cukinię, aby przerwać proces kiszenia.
Jeżeli tego nie zrobimy, to może i cukinia będzie w słoiku ładnie wyglądać, lecz nie wyjmiemy jej ze słoika.
Będzie tak miękka, że rozpadnie się w palcach. Sprawdziłem w 2015 roku.
Straciłem z 15 kg cukinii.
Ocalało tylko parę słoików, które zapasteryzowałem.
Ale jest rzeczywiście smaczna.

Polecam jeszcze…

Leczo z cukinią

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 14th, 2009

Leczo z cukiniąLeczo to najbardziej znane u nas węgierskie danie. Możemy je przyrządzać na różne sposoby w wersji bezmięsnej lub dodać wędlinę. Ja zrobiłam owe leczo z cukinią, która dała cały posmak tej potrawie.  LECZO Z CUKINIĄ Składniki: … 2-3 papryki (może być kolorowa), 2-3 cukinia najlepsza nie duża, około 20 dag []

Zupa pomidorowa z cukinią

Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 12th, 2009

Zupa pomidorowa z cukiniąPonieważ przyniosłam wczoraj z ogródka cukinię (a jeszcze będę ją miała, bo rosną małe, narazie są dwie), ponieważ znalazłam taki przepis na zupę wraz z nią, cukinią, więc pomyślałam, że Wam o tej zupie, napiszę. Ugotowałam jednak inaczej niż w podanym przepisie, więc podam dwie wersje zupy tej. ZUPA POMIDOROWA Z []

Cukinia mięsem nadziana

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 6th, 2014

Cukinia mięsem nadziana

Cukinia jest dobra niemalże do wszystkiego. Możemy ją zrobić w słojach, używając zalewy takiej jak na korniszony Korniszony. Świetnie smakuje zrobione z nią leczo Leczo z cukinią a jeśli pikantniej ją przyprawami potraktujemy, to i okaże się, że wcale nie jest ona taka mdła. CUKINIA []

Zapisz

21 myśli na temat “Cukinia,jak ją przyrządzić – kilka sposobów

  1. Proponuję po 3 dniach zapasteryzować kiszoną cukinię, aby przerwać proces kiszenia.
    Jeżeli tego nie zrobimy, to może i cukinia będzie w słoiku ładnie wyglądać, lecz nie wyjmiemy jej ze słoika.
    Będzie tak miękka, że rozpadnie się w palcach. Sprawdziłem w 2015 roku.
    Straciłem z 15 kg cukinii.
    Ocalało tylko parę słoików, które zapasteryzowałem.
    Ale jest rzeczywiście smaczna.

    Polubienie

    1. Robercie dziękuję Ci za to ostrzeżenie co do cukinii kiszonej. Zaraz je dołączę do notki, żeby nikt nie musiał szukać. No to niżle straciłeś tej cukinii a ile jeszcze pracy trzeba było w to włożyć, prawda? Ja jeszcze nie próbowałam tak robić cukinii ale teraz na pewno zrobię – dziękuję.

      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  2. Dziękuję za pomysły, chętnie spróbuję peperonaty i gotowanej cukinii, jutro zamierzam je zrobić 🙂 ja zazwyczaj smażę cukinię w talarki, lub ucieram ją na grubych oczkach i robię z niej placki (w ten sam sposób, w jaki robi się placki ziemniaczane, tylko analogicznie zamiast ziemniaków jest cukinia) i wychodzą przepyyyszne jeśli dodamy do nich domowy sos, lub keczup. Polecam i pozdrawiam:)

    Polubienie

    1. ~Wiolks słyszałam też, że cukinia jest pyszna zrobiona w formie placków, tzn, placki są pyszne z niej zrobione.
      I w tym roku zapewne spróbuję w ten sposób ją zrobić. Dzięki za przypomnienie 🙂
      Pozdrowionka.

      Polubienie

    1. W tym roku cukinia chyba obrodziła nie tylko na Suwalszczyźnie, a żeby się nie zmarnowała to trzeba ją przerobić i coś smacznego z niej zrobić. A możliwości na jej wykorzystanie jest bardzo wiele.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

    1. Kiszona cukinia to jest tak samo jak z kiszonymi ogórkami, przecież ich też nie gotujemy. Więc z cukinią trzeba postąpić tak samo. Gdybyśmy ją robili , np.jak korniszony, wtedy trzeba byłoby słoiki zapasteryzować. Tak myślę.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. Ja robie rowniez zwykla jajecznice z cukinia (zesmazam ja rownoczesnie z cebulka).A jak smaze kotlety to na reszcie tluszczu podsmazam pokrojona w talarki cukinie. Dla dodania smaku posypuje przyprawa do fasoli lub ziemniakow. Cukinia jest P Y S Z N A !!!!!!!

    Polubienie

  4. Podany tu przepis na kiszoną cukinię dotyczy młodych owoców, które można całe wkładać do słoików.
    A jak ukisić cukinię gdy jest duża i waży np. 1-2 kg ?

    Polubienie

  5. Przepadam za cukinią i włoski przepis wyjątkowo mi pasuje! Świetnie że o niej piszesz, bo chyba jest u nas niedoceniana.Pozdrawiam Cię!

    Polubienie

    1. Joasiu cieszę się, że ta cukinia po włosku przypadła Ci do gustu 🙂 I jakby nie sprawiło Ci to za wiele kłopotu, dobrze byłoby gdybyś zechciała napisać nam o tym jakże też ona smakowała :)Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

    2. Joasiu cieszę się, że ta cukinia po włosku przypadła Ci do gustu 🙂 I jakby nie sprawiło Ci to za wiele kłopotu, dobrze byłoby gdybyś zechciała napisać nam o tym jakże też ona smakowała :)Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  6. Wczoraj byłam u mojej siostry, która smażyła panierowaną cukinię. Nie wiedziałam, że o niej ( cukinii) napisałaś i poleciłam siostrze Twój blog, bo moja siostra lubi pichcić i lubi cebulę i inne zielsko.Nie lubię smaku cukinii, nie odpowiada mi w żadnej postaci.Poza ogórkami i grzybkami w occie lubię patisony.Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Bardzo cieszę się Aniu,że poleciłaś mój blog swojej siostrze,która lubi pichcić. Mam nadzieję,że znajdzie coś co ją na pewno zaciekawi (mam taką nadzieję).Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  7. Świetna jest w gulaszu z warzyw, choć onet mój przepis na nią poplątał;). No i nie można zapomnieć o cukinii faszerowanej, czy to mięskiem, czy to ryżem z pieczarkami albo gryczaną kaszą 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s