Kojarzy się nam ze smakiem pysznego ciasta lub letniego kompotu. Ale jest nie tylko orzeźwiającym przysmakiem. Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, poprawia apetyt ma też działanie przeciwnowotworowe.
Przywędrował do Europy z Azji Środkowej za sprawą Marco Polo Jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. U nas nie cieszy się zbyt wielkim uznaniem, a szkoda, bo ma bardzo wiele zastosowań.
Pomaga schudnąć
Rabarbar, czyli rzewień zwyczajny, jest niskokaloryczny – 100 g ma zaledwie 13 kcal. Zawiera sporo witamin z grupy B, które przyspieszają metabolizm oraz witaminę C wspomagającą spalanie tłuszczu. Ma też dużo błonnika, który daje uczucie sytości na dłużej, może być świetną przekąską dla dbających o linię. Zawarte w rabarbarze kwasy – jabłkowy i cytrynowy – wspomagają oczyszczanie organizmu.
Podobnie działa błonnik, który niczym miotełka wymiata z przewodu pokarmowego toksyny. Z kolei potas ułatwia usuwanie nadmiaru płynów, zapobiegając obrzękom ciała, a przy okazji reguluje ciśnienie krwi.
Koktajl na smukłą linię. Zmiksuj 2 obrane łodygi rabarbaru. Dodaj szklankę soku jabłkowego (lub niegazowanej wody), sok z ćwiartki cytryny i 2 łyżeczki miodu. Napój pij co 3 dni)
Działa jak lekarstwo
Wspomaga walkę z nowotworem. Naukowcy odkryli, że ma w swoim składzie rapontygeminę (polifenol), która działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie oraz może hamować rozwój komórek nowotworowych. Co ciekawe, wysoka temperatura uaktywnia zdrowotne działanie tej substancji. Dlatego efekt terapeutyczny może mieć jedzenie rabarbaru pieczonego przez około 20 minut.
Kulinarny rarytas
Rabarbar ma również kwas szczawiowy, który utrudnia przyswajanie wapnia, żelaza i cynku. Dlatego powinni z niego zrezygnować chorujący na nerki, dnę moczową i RZS, nie powinny go jeść kobiety w ciąży Wzbogacając menu w rabarbar, warto jeść więcej nabiału. Z rabarbaru można zrobić nadzienie do pierogów, sos do mięs i serów, mus do lodów czy sorbetów.
Najlepszy jest z kruszonką. Podczas zapiekania, z rabarbaru wypływa dużo soku. Kruszonka powstrzyma nadmiar płynów.
Doskonale komponuje się z goździkami, cynamonem lub imbirem, miodem oraz z truskawkami i cytrusami.
Jak go kupować
- Najsmaczniejsze są młode, jędrne łodyżki, zbierane do końca czerwca. Potem łodyżki stają się twarde, gorzkie i niesmaczne.
- Wybarwienie łodygi określa smak warzywa. Pamiętaj, im rabarbar bardziej czerwony, tym słodszy!
- Zawinięte w papier można przechowywać w lodówce kilka dni.
- Rabarbar nadaje się też do mrożenia. Pokrojony na kawałki wkładamy do pudełka i przesypujemy cukrem. Możemy go też zblanszować i zamrozić Wytrzyma kilka miesięcy.
Bardzo dobre z rabarbarem jest to ciasto, które podałam poniżej
Superowe ciasto drożdżowe
Otrzymałam od sąsiadki świetny przepis na ciasto drożdżowe, które każdemu, ale to każdemu nawet tym, którym się nie udawało – musi wyjść! Mnie też nie chciało się wierzyć, że robione w tak prosty sposób ciasto drożdżowe, może wyjść pulchne i wyrosłe. Aż się odważyłam i zrobiłam – […]
Polecam jeszcze:
Racuszki serowe z rabarbarem i jabłkami
Rabarbar jak wiemy, nie tylko gasi pragnienie, orzeźwia, ale w ciągu lata z powodzeniem możemy zastąpić nim, o wiele droższe owoce. I tak np. możemy zrobić z jego udziałem, smaczne placuszki serowe. PLACUSZKI SEROWE Z RABARBAREM I JABŁKAMI Składniki: … 1/2 opakowania cukru waniliowego, 100 g cukru, 500 g rabarbaru, 250 g […]
Wątróbka w sosie rabarbarowym
Wiadomą rzeczą jest, iż wątróbka najlepiej smakuje, gdy na talerzu z owocem „zaprzyjaźni” się. Chociaż rzewień, jak ładnie rabarbar nazywa się, tak dokładnie to owocem ci on nie jest, lecz do grona warzyw zalicza się. I nie tylko z rabarbaru możemy robić lubiane kompoty, ale także połączyć z wątróbką go … Pamiętajcie […]
Rabarbar – jak go jeść?
Ostrożnie z rzewieniem ! Która nazwa jest ładniejsza, rabarbar czy rzewień ? Ja głosuję za rzewieniem, tym bardziej, że to stara polska nazwa. Jest właściwie jedyny dostępny, świeży „owoc”, jakim wczesną wiosną rozporządzamy, a potem do zimy jest to „owoc” najtańszy. Rzewień ma wiele zalet… Jako napój […]
Krem budyniowy
Krem budyniowy z rabarbarem Składniki: … około 500 g rabarbaru, jajko, 160 g cukru, 2 szklanki mleka, 100 g owoców (dowolnych), opakowanie budyniu waniliowego, trochę likieru pomarańczowego (niekoniecznie), 1/2 szklanki śmietany, łyżeczka posiekanych pistacji. Przygotowanie: 1. Rabarbar pokroić na kawałki długości 3 cm. […]
Parę ciekawostek na temat płatków śniadaniowych 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne ciasto. Ja zapraszam na biszkopt z truskawkami
http://www.ewa-gotuje.pl/
PolubieniePolubienie
Ja bardzo lubię ciasto z rabarbarem. Polecam http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
PolubieniePolubienie
Ja gotuję z rabarbaru kompot, odcedzam na durszlaku i tą pulpę rabarbarową z dodatkiem cukru krótko przesmażam. Jest z tego przepyszna konfitura w zielonym kolorze! A więc wykorzystany podwójnie_polecam !!!
PolubieniePolubienie
Krysiu bardzo dziękuję Ci za ten pomysł wykorzystania rabarbaru z kompotu, a ja go zawsze wyrzucałam.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Dziękuję za porady 🙂
Zapraszam na proste kruche ciasto z rabarbarem pod kruszonką
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/04/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html
pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Mój ulubiony rabarbar. Zapraszam na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i śmietankową pianką
http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-smietankowa-pianka
PolubieniePolubienie
Rabarbar dobry do ciast, kompotów, sernika, a serki polecam swojskie domowe, łatwe do samodzielnego zrobienia, łatwe także camembert, feta, mozzarella i inne http://blog.winoiser.com
PolubieniePolubienie
trzeba korzystać z rabarbaru póki jest 🙂
moje pomysły na rabarbar:
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/rabarbar?max-results=7
pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
też sądzimy, że najlepszy z kruszonką 😀
zapraszamy na nasze rabarbarowe przepisy
PolubieniePolubienie
też sądzimy, że najlepszy z kruszonką 😀
zapraszamy na nasze rabarbarowe przepisy
http://ronddel.blogspot.com/?q=rabarbar+przepisy
PolubieniePolubienie
Dziękuję i pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Ojejku! dziękuję za ten rabarbar! Mam w ogrodzie. Ostatnio robiłam polędwiczki z rabarbarem, ale koktajle do głowy mi nawet nie przyszły! Jeszcze raz serdeczne dzieki!
PolubieniePolubienie
Ja też mam rabarbar w ogrodzie i czasami (jak nie zapomnę:) ), użyję go.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Lubię rabarbar ale nie używam go w swojej kuchni.
Nie mam pojęcia dlaczego?
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie
No i ja nie mam „zielonego pojęcia”, dlaczego?! 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Marylko zabieram sie za zajadanie rabarbaru rady super serdecznie pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Na zdrowie Wandziu
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Od zawsze uwielbiam ciasto kruche z rabarbarem :))
Taka szarlotka pyszna. Pozdrawiam Marylko, wysłałam do Ciebie e-maila 🙂
PolubieniePolubienie
Aniu dziękuję bardzo za przepis na sałatkę. Jak ją wypróbuję to i na blogu zamieszczę.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Przepis wzięłam na drożdżowe z rabarbarem.Zobaczymy, czy uda mi się. Spróbuję też placuszków. Ja kompot rabarbarowo – truskawkowy lubię, moi domownicy nie przyzwyczaili się i twierdzą, że kwaśny.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Ultro, wiem, że to ciasto drożdżowe każdemu powinno się udać, a placuszki powinny smakować. A taki kompocik rabarbarowo-truskawkowy musi być pyszny ale o smakach się nie dyskutuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie/
PolubieniePolubienie
Dziekuję JaGo za opisanie jego właściwości.
Miłego dnia 🙂
PolubieniePolubienie
Ulu, mam nadzieję, że się przyda…
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam rabarbar, a nawet nie wiedziałam, że ma takie właściwości. Super, dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Paulinko, bo przez całe nasze życie się uczymy…
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie