Truskawki w syropie

Truskawki pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca, dlatego też warto je zatrzymać na troszku dłużej robiąc z nich, syrop o smaku truskawek.

 truskawki w syropie (1)

Na fotce widzicie truskawki bez koloru, ale gdy dodamy soku z cytryny – kolor zatrzymamy

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (sok dajemy po to aby truskawki nie straciły koloru)

Przygotowanie:

1. Umyć truskawki, odsączyć na sicie, obrać z szypułek.  Truskawki przełożyć do większego naczynia i układać warstwami przesypanymi cukrem i wlanym sokiem cytrynowym.

2. Odstawiamy na około 2-3 godziny, by puściły sok. Po tym czasie truskawki przekładamy do umytych słoiczków, zalewamy powstałym sokiem i zakręcamy.

3. Wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką. Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoiczków, przykrywamy i pasteryzujemy. Od chwili zagotowania 20 minut.

4. Po zagotowaniu słoiczki z garnka wyjmujemy i układamy na ręczniku odkręcone do góry dnem. Po przestudzeniu słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.

A gdy nie zużyjecie wszystkiego syropu do słoiczków, możecie go zużyć np. do polania budyniu czy innych deserów.

Podobne linki:

Co można zrobić z truskawek

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 2nd, 2009

Co można zrobić z truskawek

Komu bije dzwon … truskawkom ! Pierwsze truskawki najlepiej smakują bez żadnych dodatków. Kiedy jednak zaspokoimy już nasz apetyt na świeże owoce, możemy przygotować z nimi przeróżne specjały. Efektowne desery … Domowe wypieki (kruche tarty, biszkopty, torty, serniki) z truskawkami są przepyszne. Owoce te są jednak zbyt []

Dżem truskawkowy z dodatkiem agrestu

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 25th, 2011

Dżem truskawkowy z dodatkiem agrestuChciałaby napisać, jak w jednym z moich postów, który zamieszczony był około dwa lata temu, że zapewne truskawki już Wam się znudziły, przejadły, więc pora pomyśleć o zapasach. Nie wiem jak u Was z tymi truskawkami jest, bo u mnie wcześniej były po 8 zł, a w piątek kupiłam je już po 9 zł. Zamiast tanieć teraz, to one []

Nalewka truskawkowa

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 19th, 2015

Nalewka truskawkowa

Znalazłam w internecie taki wierszyk cudny, który to nalewkom jest równy. Pozwoliłam sobie go zacytować, coby później głowy do piasku nie chować 🙂 A jak go przeczytacie, to już będzie wiadomo, jak nalewkę zrobiono. W zrobieniu „każdej” nalewki problemu nie ma, a więc do dzieła!!! Mości Wachmistrzu, spełniam twe życzenie i []

20 myśli na temat “Truskawki w syropie

  1. Klik dobry:)
    Truskawki są dla mnie owocem numer jeden. Szkoda, że sezon truskawkowy jest taki krótki. Te, które bywają w sklepach w innych porach roku, są bez truskawkowego smaku. Poza tym mają w środku „kapuściane głąby”.

    Zasypałam truskawki cukrem, odstawiłam, wyparzyłam nawet słoiczki i zakrętki i… nie było co do słoików wkładać. Znikły z miski.
    Nie pozostaje mi nic innego, jak kupić sejf na miskę z truskawkami. 🙂 🙂 🙂

    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Witam.
      To prawda, sezon truskawkowy tak krótko trwa dlatego warto je w słoiczkach przechować. Osobiście za truskawkami niezbyt przepadam, ale je zjem. Dla mnie jest dużo więcej owoców lepszych. Te, które bywają w sklepach o innych porach to w ogóle nie powinny truskawkami się zwać i szkoda na nie pieniędzy wydawać. Hahaha… to przy Tobie truskawki się nie utrzymają, no chyba, że miałabyś ich tonę 🙂

      Serdeczności.

      Polubienie

      1. Wczoraj miałam dzień bez truskawek. Nie było z powodu sobotniego ulewnego deszczu. Jeśli dzisiaj kupię, to zjem ich kilogram. Oby tylko były słodkie, żeby nie trzeba było przy okazji zjeść pół kiligrama cukru.

        Uściski.:)

        Polubienie

        1. W tym roku to chyba truskawki nie są tak specjalne ze względu na deszcze i brak słońca. A truskawki lubią słoneczko i jeśli słońca brak truskawka robi kwaśną minę i trzeba ją cukrem udobruchać 🙂
          Całuski.

          Polubienie

  2. JaGuś, kiedyś mieliśmy pół działki obsadzonej truskawkami, nawet musiałam je rozdawać znajomym, bo sami byśmy ich nie zjedli. Poza tym, gdy wieczorem przywoziliśmy z działki 10 kg truskawek, to potem musiałam siedzieć do rana, aby coś z nimi zrobić.
    Miałam ich serdecznie dosyć, dlatego teraz mamy tylko poziomki, które już zbieramy.
    Owszem, kupujemy truskawki, ja jem bez niczego, mąż posypuje sobie cukrem. Jeśli trafią się kwaśne, to posypuję stewią, która psuje smak truskawek.
    Mimo wszystko wolę śliwki i czereśnie pod warunkiem, że są bezmięsne.
    Miłego weekendu przy słoiczkach z truskawkami.

    Polubienie

    1. O ja cie, tyle truskawek przerobić to naprawdę nie lada wyczyn. Ja truskawek to prawie nie miałam. Na tamtej działce słabo rosły, więc je zlikwidowałam, bo tylko robotę z nimi miałam, no wiesz jak to jest z truskawkami na działce… Na tej jest mało miejsca, ale w tym roku mąż kupił dziesięć krzaczków i jak będą dobre to je rozmnożę. Ja z kolei zawsze miałam dużo pracy z ogórkami, zawsze jakoś dobrze rosły i było ich dużo. Teraz oboje z mężem już tak zdrowia nie mamy i tak wszystkiego jest tylko po troszku. Jeżeli chodzi o truskawki to ja też wolę je jeść bez niczego, ale jak za kwaśne to posypuję je cukrem. Osobiście też z truskawkami nie przepadam uwielbiam za to czereśnie i śliwki, ale tylko węgierki.

      Oj tam te słoiczki z truskawkami to tylko dla tych, którym je robić się chce. Kiedyś to ja robiłam przetwory różne, ale teraz już nie – podobnie jak Ty. Człowiek był młody to i chęci były większe.

      Serdeczności.

      Polubienie

  3. Robiłam już kiedyś nalewkę z truskawek, chociaż według nieco innego przepisu. Ale też wyszła świetna. Te nalewki pachną prawie jak świeże owoce. No i kolor piękny.
    Może uda mi się w tym roku zrobić jeszcze aroniówki, bo tę z ubiegłego roku chyba muszę oplątać drutem kolczastym, taka skubana smaczna.:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

    1. Tak Grażynko, zapach i smak nalewki potrafi przywołać wspomnienie lata. A dlatego, że tak dobrze zakonserwowane są przez alkohol. A sok z cytryny daje im piękny kolor. No proszę, widzę, że ty nieźle sobie z tymi nalewkami poczynasz 🙂

      Serdeczności.

      Polubienie

    1. No właśnie Aniu, nie tylko z truskawkami może być taki problem. Chociaż najczęściej to z nimi właśnie tak bywa. Aniu moja mama zawsze (i ja też) do słoików z przetworami, u których najczęściej pojawiała się pleśń, dodawała na słoik 2-3 goździki. Dlatego, że mają one działanie antybakteryjne i grzybobójcze. Może tak spróbuj?!

      Serdeczności.

      Polubienie

    1. Nalewka jest super pyszna, a truskawki są drogie niestety z powodu pogody nie na truskawki. Zresztą na pewno nie tylko truskawki są tak drogie, zapewne i inne owoce będą też drogie. U mnie np. zmarzła czereśnia i czereśnie też są wcale nietanie.

      Serdeczności.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s