Peklujemy szynkę

Kupowane wędliny w sklepach, po kilku dniach, oj za dużo powiedziane, że po kilku dniach, one już po dwóch dniach leżakowania w naszej lodówce, tracą swoją „urodę”, a co za tym idzie jest i mniej apetyczna! Możemy w prosty sposób sami sobie peklować mięsa, to wcale nie jest trudne !!

Podam Wam teraz sposób na peklowanie szynki. Po kilku tygodniach leżakowania w solance mięso jest kruche i ma piękny różowy kolor.

Zapeklowanie mięsa nie jest ani czaso- , ani praco- chłonne. Z szynki usuwamy nadmiar tłuszczu i wykrawamy kość.

Łyżkę soli (na ok.1-1 i 1/2 kg mięsa) i 2 g (czyli na czubku noża) saletry wsypujemy na suchą patelnię i prażymy kilka minut. Zrumieniona gorąca sól lepiej wnika w mięso, dzięki temu szynka kruszeje. Mięso najpierw nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, a następnie saletrą i solą. Tak przygotowane wkładamy do najmniejszego naczynia, w jakie się zmieści, i pozostawiamy do następnego dnia w temperaturze pokojowej. 1 litr wody gotujemy z 4 dag soli, 5 ziarnami pieprzu, 5 ziarnami jałowca lub kolendry, listkiem laurowym i szczyptą cukru.

Można też dodać KNORR Delikat do wieprzowiny. Pamiętajmy również, że mięso podczas peklowania należy co dwa dni przewrócić na drugą stronę, by płyn peklujący dotarł do wszystkich jego zakamarków. W przypadku mokrego peklowania, powinniśmy użyć jak najmniej wody, ale na tyle, by było przykryte.

Kawałki peklowanego mięsa nie mogą być zbyt małe – minimalny ciężar to 3 kg.

… sól wyciąga wodę z mięsa.

… saletra  nadaje mięsu ładny kolor,należy jednak uważać, żeby jej nie przedawkować i dodawać w określonej ilości, ani mniej – ani więcej. Zbyt duża ilość saletry może być szkodliwa dla naszego organizmu. Saletrę można zakupić np. w sklepach chemicznych. Niekoniecznie musimy jej używać.

… przyprawy są odpowiednie za smak mięsa.

Szynkę zalewamy, przyciskamy deską z obciążeniem i odstawiamy na 3 tygodnie w chłodne miejsce.

Polecam jeszcze…

Schab gotowany

Autor: JaGa Opublikowano: Maj 10th, 2013

Schab gotowanyPo pierwsze, taki schab gotowany nie zawiera tyle kalorii, co schab pieczony. Po drugie, tak przygotowany schab świetnie nada się do przełożenia kanapek, zamiast wędliny, która nie zawsze wygląda smakowicie i zachęcająco. I po trzecie, świetnie nada się jako sztuka mięsa do obiadu, polana sosem chrzanowym czy też pomidorowym. Już nie []

14 myśli na temat “Peklujemy szynkę

  1. Witaj. Wiedziałam, że u Ciebie znajdę to o co mi chodziło czyli o peklowaniu mięsa, gdyż właśnie mam zamiar go zapeklować a potem….. uwędzić .. mniam, mniam Serdecznie Cię pozdrawiam

    Polubienie

    1. Wiem co to jest przy psie kuchcić,też miałam kiedyś psa.Jak tylko zaczęłam np.tłuc kotlety,już pojawiał się w kuchni i patrzył tym swoim wzrokiem,czy da mu coś pancia,czy nie?!…hahaha…

      Polubienie

      1. Pewnikiem robienie kotletów przy mnie, równie mogło by być niebezpieczne !!! Jeśli smakowite, obiadu by bidule mogły nie doczekać;))

        Polubienie

    1. A ja już jadłam będąc u rodziny na wsi,powiadam Ci tak przygotowana wędlina ma całkiem inny smak i aromat,no i o wiele dłużej się przechowa…niż ta kupiona w sklepie…

      Polubienie

  2. Pamiętam czasy, gdy moja mam peklowała szynkę i inne mięsiwa. Ja tego nigdy nie robiłam i chyba już nie zrobię. Masz rację, że kupna szynka długo nie poleży w lodówce, dlatego nie kupuję dużych ilości. Wolę kupować częściej.Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

    1. W dzisiejszych czasach,niestety,ale kupne wcale nie znaczy-zdrowe….chociaż w sklepie to ono i ładnie wygląda,a jak poleży troszku w lodówie to już nie jest tak piękne.Dlatego ja też nie wiele kupuję,wolę trochę kupić i zjeść ze smakiem….Pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s