Wegetariańskie gołąbki


Dzisiaj zaproponuję Wam wykonanie, wegatariańskich gołąbków.Zamiast mięsa i ryżu do ich przyrządzenia wykorzystaj włoszczyznę oraz soczewicę.
Wegetariańskie gołąbki (przepis na 4 porcje)
Składniki:
… główka młodej kapusty, 80 dag pomidorów, pęczek włoszczyzny, cebula, 10 dag czerwonej soczewicy w połówkach,sól,pieprz,szklanka bulionu warzywnego (z kostki), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy,mielona papryka,tymianek,bazylia.
Przygotowanie:
1.
  Główkę kapusty oczyścić z liści zewnętrznych, wyciąć głąb.Oddzielić liście uważając, aby ich nie porozrywać. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 3-5 minut. Wyjąć, osączyć i ostudzić. Wyciąć zgrubiałe nerwy. Ja z kolei  po wycięciu głąba, wkładam całą główkę kapusty go wielkiego gara (takiego coby cała główka kapusty  się zmieściła) i zalewam wrzątkiem, tak żeby cała główka była przykryta, stawiam na ogniu, sparzam podgotowując ją i oddzielam liście takim dwuzębnym, dużym widelcem.
Cebulę obrać, posiekać.Por umyć i pokroić w krążki. Resztę włoszczyzny oczyścić i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
2.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić przygotowane warzywa. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Dodać opłukaną soczewicę. Doprawić do smaku solą,pieprzem i mieloną papryką oraz posiekaną bazylią i tymiankiem. Całość podlać połową szklanki gorącego bulionu warzywnego. Gotować razem jeszcze, aż soczewica wchłonie płyn.
Farsz nałożyć na liście i zwinąć gołąbki.

3.  Pomidory umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla i podlać resztką bulionu warzywnego. Rozgotować pod przykryciem. Lekko ostudzić, przetrzeć przez sito. Powstały sos doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
Gołąbki ułożyć w brytfannie, polać przygotowanym sosem i piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Podawać razem z ziemniakami.


!
Białą kapustę możesz zastąpić kapustą pekińską lub włoską. Gołąbki będą równie smakowite.

Smacznego życzę …

12 myśli na temat “Wegetariańskie gołąbki

  1. Ciekawy sposób na zastąpienie mięsa, nigdy nie jadłam jeszcze, ale połączenie składników bardzo przemawia do mojej wyobraźni! Pozdrawiam pięknie!

    Polubienie

  2. O ranyyyy! To jest po prostu genialne 😀 Gołąbeczki zdrowe i myślę że niezbyt kaloryczne ( choć mogę się mylić ), koniecznie muszę takie zrobić :3Pozdrawiam ]8D

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s