Rosół ze „złotymi kropelkami”


Zupy chińskie są przyrządzane przeważnie na wywarze z mięsa lub z mięsa i warzyw. Rzadko bywają zagęszczane. Zupy czystej z dodatkiem jarzyn i niekiedy z mięsem nie zalicza się do dań.

Zupy służą do popijania, podobnie jak gdzie indziej wino, piwo czy woda. Podczas uroczystych przyjęć (np.wesela) podawane są na przemian czyste zupy, herbata zielona lub chińska wódka (MAO TAI) dla odświeżenia jamy ustnej.
Zupy takie, jak rosół ze „złotymi kropelkami” lub zupa aksamitna, podawane są na zakończenie posiłku, natomiast chińskie kołduny lub pulpety w rosole są podawane w herbaciarniach jako odrębne danie.
 
ROSÓŁ ZE ZŁOTYMI KROPELKAMI  
TAN HUA TANG (Chiny)
Składniki:
  45 dag kości wieprzowych  6-8 szklanek gorącej wody  kawałek (2 cm) świeżego korzenia imbiru lub jedna łyżeczka imbiru w proszku  1 łyżeczka wódki wyborowej  1/2 łyżeczki soli  1 łyżka wody  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  2 jajka roztrzepane  1 łyżka posiekanej cebulki-dymki lub szczypiorku  1/4 łyżeczki pieprzu  2 łyżki posiekanej szynki (dowolnej)  8-12 strączków młodego cukrowego groszku (dowolnie).
Przygotowanie:
1.
  Umyte kości wieprzowe włożyć do garnka z wrzącą wodą, imbirem, wódką i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny.

2.
  Strączki groszku oczyścić z włókien (nie łuskać), zalać małą ilością wody osolonej, gotującej wody, posłodzić, gotować pod przykryciem około 10 minut.

3.
  Wywar przecedzić, osolić, mieszając powoli wlewać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą, doprowadzić do wrzenia.

4.
  Roztrzepane jajka wlewać stopniowo do zupy, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia, zupę delikatnie zamieszać w jedną stronę.
Ciekawe dlaczego mieszać tylko w jedną stronę – pozwolono ? 😉

5.  Zupę doprawić pieprzem, włożyć strączki zielonego groszku, posypać szynką i cebulą.
Źródło:
„Przygoda kulinarna” – Katarzyna Pospieszyńska, W-wa 1987

8 myśli na temat “Rosół ze „złotymi kropelkami”

  1. Chyba jednak wolę nasz polski rosół. Ciekawa jestem, jak zdjąć włókienka ze strączka groszku, nie łuskając go, przecież włókna są we wnętrzu łupiny.Buziaczki.

    Polubienie

    1. Anno przecież to jest chiński rosół,i chyba groszek musi też być chiński – a więc problemu oni na pewno z tym groszkiem nie mają …. ;)))))Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  2. Taka zupka jest naprawdę świetna, urouzmaicenie dla naszego nieśmiertelnego rosołu, który u mnie w domu musi koniecznie pojawiać się jak najczęściej ( bo się wszyscy domagają). Pozdrawiam!

    Polubienie

    1. Pamiętam Alicjo,jak rosół u mnie w domu – koniecznie musiał być w niedzielę,a mam gotowała pysznościowy ten rosołek,a do niego był makaron własnej roboty – i to było mniam!Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Wiesz kochanieńka to mam dla Ciebie propozycję,żebyś mi napisała tak mniej więcej co Ty możesz jeść – może coś ugotujemy razem? ;)Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s