Wołowina z zieloną papryką (Chiny)


W Chinach smażenie z ciągłym mieszaniem – CHAO – jest najbardziej rozpowszechnioną metodą przyrządzania potraw. Czas smażenia jest bardzo krótki, rzadko kiedy przekracza 5 minut, a niekiedy trwa tylko 15 sekund, dlatego też produkty wchodzące w skład danej potrawy – mięso, drób lub ryba i warzywa – muszą być pokrojone w równe, małe kawałeczki lub cienkie paseczki.
Patelnię stawia się na dużym płomieniu, mocno ją rozgrzewa i dopiero wtedy należy wlać małą ilość oleju jadalnego (2-3 łyżki). Po silnym rozgrzaniu dodaje się 1 lub 2 łyżki aromatycznych warzyw, cebulę i czosnek, a niekiedy posiekany świeży korzeń imbiru (imbir w proszku wsypuje się przed samym zakończeniem smażenia lub dodaje do marynowania mięs), które smaży się mieszając przez 15 sekund. Następnie wkłada się mięso świeże lub marynowane i smaży przez 2-6 min, stale mieszając i przewracając szybkimi ruchami, po czym wyjmuje się mięso łyżką cedzakową i odstawia.
Inne warzywa zależnie od twardości, wkłada się kolejno na patelnię (te,które potrzebują więcej czasu, aby stały się chrupiące, włożyć w pierwszej kolejności). Gdy wszystkie warzywa są usmażone, dodaje się przesmażone mięso i po wymieszaniu smaży się dalej przez 15-30 sekund, następnie aby zagęścić potrawę wlewa się sos (chińska wódka MAO TAI lub wódka wyborowa, cukier, gluta-sól, sos sojowy lub przyprawę maggi z wodą, niekiedy ostrą papryką w proszku i mąką ziemniaczaną – dokładnie wymieszane).
Przy kuchni chińskiej należy ściśle przestrzegać czasu smażenia. Jarzyny i mięsa muszą być chrupiące, niemal półsurowe, nie stracą wówczas swoich odżywczych i smakowych walorów. Wołowinę z zieloną papryką, przygotowuje się właśnie w ten sposób.
 WOŁOWINA Z ZIELONĄ PAPRYKĄ (proporcje dla 4-5 osób)
LOT JOU KAIR NGOW (Chiny)
Składniki:
 1/2 kg wołowiny bez kości, pokrojonej w cienkie paski (może być polędwica, rostbef)  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1/4 szklanki wody  1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub mały kawałek posiekanego świeżego korzenia imbiru (dowolnie)  1/2 szklanki oleju jadalnego  2 pomidory pokrojone w ćwiartki  2 świeże zielone papryki (pokrojone jak makaron)   2 cebule pokrojone w piórka  1 szklanka wody  1 łyżka przyprawy maggi lub łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka soli  4 łyżki wytrawnego białego wina lub wódki wyborowej (dowolnie).
Przygotowanie:
1.
  Mąkę rozprowadzić wodą, wymieszać z mięsem, imbirem i czosnkiem, odstawić na godzinę.

2.
  Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez 5 minut, stale mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową.

3.
  Na tę samą patelnię (w razie potrzeby dolać 1 łyżkę oleju) włożyć pomidory, paprykę i cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty, stale mieszając.

4.
  Wlać wodę z maggi lub sosem sojowym, wsypać cukier, sól, pieprz, wlać wino, dusić przez 2 minuty.

5.
  Włożyć mięso, dusić przez 2 minuty, nie przerywając mieszania.

6.
Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko.

Podawać należy natychmiast po przyrządzeniu, smak każdego składnika musi być wyczuwalny.

Źródło:
„Przygoda kulinarna” – Katarzyna Pospieszyńska, W-wa 1987

16 myśli na temat “Wołowina z zieloną papryką (Chiny)

  1. Mam mieszane uczucia co do tego, czy mięso nie jest surowe, przecież ja wołowinę długo duszę w szybkowarze, żeby była miękka.Buziaczki.

    Polubienie

    1. Spróbuję rozwiać trochę,te Twoje „mieszane uczucia”,Anno …Wiadomym jest,że wołowina wymaga długiej obróbki cieplnej,najdłużej trzeba ją piec! Ale jeśli weżmiemy z wołowiny to co najlepsze tj.polędwicę,pokroimy ją w cienkie paseczki i zamarynujemy przez jakiś czas,a potem upieczemy – to na pewno się uda …. Muszę bronić tej – chińszczyzny …. ;))))Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  2. O boziu kochana aż ślinka cieknieeee O.O Sama nie mogę, ale co z tego – dla innych mogę spróbować coś takiego przyrządzić, więcej radości będzie. Naprawdę, same dobre rzeczy Pani wszystkim tu pisze i wybiera 😀 Ahh, no i teraz odpowiedź do Pani odpowiedzi na mój komentarz pod poprzednią notką : Oh, nienienienie dziękuję serdecznie ale nie, lepiej jeśli nie będę pisała co mogę jeść – to bardzo okrojony spis dań. Z resztą – nie chciałabym sprawiać Pani żadnego problemu, bo to naprawdę nie warto tracić czasu na szukanie czegoś co ja bym mogła zjeść ^^Pozdrrrrawiam 😉

    Polubienie

    1. Witam serdecznie! Faktem jest,że ugotowanie dla kogoś dobrego jedzonka – też potrafi nam sprawić wiele przyjemności i radości!Niestety,ale Ty musisz obejść się smakiem – i to jest przykre ;(Mam pomysła – jaeżli coś znajdziesz dla siebie odpowiedniego podczas pisania moich notek,wystarczy,że odnotujesz „to mi pasuje” i mniej więcej będę wiedziała – OK!Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Ja też lubię wołowinę – ma ona swój smak! Jeżeli będziesz robiła to,np. z polędwicy wołowej – eo 15 sekund na pewno w zupełności wystarczy…Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s