Jabłecznik i zapiekane pączki z jabłkami


   
Fot: Zapiekane pączki z jabłkami

Skoro mamy już jesień, a w związku z tym mamy również smaczne i zdrowe jabłuszka. Jabłko jest owocem, który możemy przygotować na milion sposobów. Obecne jest również przez cały rok, więc przygotujmy i podajmy je, np. tak:

Jabłecznik (na 12 porcji)  
Składniki:
…  5 – 6 jabłek, łyżka stopionego masła, sok z jednej cytryny, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jaja, jedna cała i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, sól, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:
1.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ósemki. Owoce skropić sokiem z cytryny i polać stopionym, masłem.
Masło zmiksować z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do masy, wymieszać.
2.
  Do natłuszczonej formy wyłożyć 1/2 ciasta, ułożyć na nim 1/3 jabłek. Przykryć pozostałym ciastem. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Piec  1 godzinę w temp. 180 stopni. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
! Orzechowy smak
– ciasto będzie smaczniejsze, jeżeli przed wstawieniem do piekarnika posypiesz je zmielonymi orzechami włoskimi.

 Zapiekane pączki z jabłkami

Składniki:
… 3 jabłka umyć, wydrążyć środek, pokroić w plasterki. 2 łyżki masła roztopić na patelni, włożyć jabłka, smażyć 2-3 minuty. Dodać łyżkę miodu, wlać 2 łyżki soku z cytryny i pół szklanki soku jabłkowego, gotować 2 minuty. Jabłka osączyć, syrop zachować.

Przygotowanie:
4 pączki (niekoniecznie muszą być świeże) pokroić w plasterki, 3 jajka ubić z dwoma łyżkami cukru, wlać syrop z gotowania jabłek, wymieszać, delikatnie.
Plasterki pączków ułożyć w formie żaroodpornej na przemian z plasterkami jabłek, polać masą jajeczną. Zapiekać 25 minut w temperaturze 175 stopni.

Życzę udanych i smacznych wypieków …

Link do tego posta:

Jabłecznik z pianką

6 myśli na temat “Jabłecznik i zapiekane pączki z jabłkami

    1. też mi się wydał świetnym przepisem na wykorzystanie nie świeżych już pączków, i wcale nie jest trudnym w wykonaniu a inaczej już podanym .Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  1. Jaguś takiej zapiekanki to jeszcze nie jadłam. Lecę więc zrobić i popróbować tylko napisz mi czy wywar ma być gorący zmieszany z jajkami??? Domyślam się że zimny.Pozdrawiam milutko

    Polubienie

    1. Właśnie jak ten przepis zobaczyłam, od rzau pomyślałam sobie, że to musi być dobre i koniecznie muszę o tym napisać, no a potem zrobić – „jak mąż pomoże ;))) Jeżeli chodzi o ten wywar, to też mi się wydaje, że nie może być gorący, tylko zimny …Pozdrawiam cieplutko, a zarazem deszczowo!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s