Cukinia jest dobra niemalże do wszystkiego. Możemy ją zrobić w słojach, używając zalewy takiej jak na korniszony Korniszony. Świetnie smakuje zrobione z nią leczo Leczo z cukinią a jeśli pikantniej ją przyprawami potraktujemy, to i okaże się, że wcale nie jest ona taka mdła.
CUKINIA FASZEROWANA
Składniki:
♦ 2 cukinie (młode) ♦ ok. 30 dag mielonego mięsa ♦ 1 duża cebula ♦ 2-3 ząbki czosnku ♦ natka pietruszki i koperku ♦ 2 duże, mięsiste pomidory ♦ ser żółty (u mnie gouda) ♦ ok. 20 dag pieczarek ♦ pieprz, sól, czerwona słodka papryka w proszku (może być ostra), oregano, tymianek, majeranek ♦ olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, odciąć końcówki, wydrążyć miąższ (nie wyrzucać), aby powstały takie łódeczki. Środki łódeczek dobrze posolić i niech tak sobie poleżą, aż wytworzy się w nich sok, który potem wylewamy a podczas pieczenia cukinii nie będzie ona nam się tak „pocić” i będzie miała lepszy smak.
2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, chwilę podsmażyć, dodać umyte pokrojone pieczarki. Wszystko razem smażyć kilka minut. Przełożyć do innego naczynia.
3. Na tę samą patelnię (po pieczarkach) wrzucić mielone mięso, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, oraz wydrążony wcześniej miąższ z cukinii. Wszystko to razem dusimy, dopóty – dopóki powstały płyn nam nie wyparuje (poddajemy tzw. redukcji).
4. Pod koniec smażenia (10-15 min) dodajemy pozostałe składniki, czyli: farsz pieczarkowy, natkę pietruszki i koperku, pieprz (sporo), sól i pozostałe przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i jeszcze 5 minut podsmażamy na wolnym ogniu.
5. Gotowe łódeczki z cukinii nadziewamy farszem, kładziemy na blachę wysmarowaną odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Wierzch posypujemy startym żółtym serem, który możemy posypać mieloną czerwoną papryką. Zapiekamy około 15-20 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy na gorąco posypane natką pietruszki.
Cukinia jest też bardzo zdrowa- ma np. dużo witaminy B1, B2 i C 🙂
PolubieniePolubienie
Jeszcze jest świetna dla tych którzy się odchudzają – tylko 15 kcal na 100 gram!
PolubieniePolubienie
No widzisz, nie dość, że zdrowa to jeszcze łaskawa dla nas, bo po niej na pewno się nie przytyje 🙂
Pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Tomass kiedyś pisałam tu: o walorach cukinii, jeśli chcesz możesz poczytać, dziękuję za wiadomości.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię cukinię.Podkradnę przepis na leczo z pieczarkami.Już mi smakuje.Pozdrowionka.Krystyna
PolubieniePolubienie
Krysiu mi osobiście leczo z pieczarkami i cukinią bardzo smakuje, jak też i cukinia nadziewana.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
robiłam i muszę przyznać że danie pyszne
PolubieniePolubienie
Nino dziękuję…
Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Cukinie robię podobnie. Uwielbiamy ją.
W tym roku wyjątkowo obrodziła. Są piękne i bardzo smaczne.
Pozdrawiam serdecznie:)
PolubieniePolubienie
Co prawda, to ja na swoim ogródku cukinii nie mam (za mało miejsca), ale wiem, że nieźle w tym roku obrodziła, bo koleżanka się nią ze mną raczy. U niej też pięknie obrodziła tego roku.
Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Z przepisu skorzystam, dziękuję 🙂
Ja cukinię dodaje do fileta drobiowego i pora i robię risotto, bardzo dobre. Lubię też taką młodą cukinię w plastrach natartych Vegetą usmażyć na oliwie i zajadać. Szybko i smacznie. Imieninowym gościom do kolacji przy mięsku położyłam właśnie w takiej postaci cukinię i fasolkę szparagową z bułką tartą jako dodatki. Zniknęły z talerzy w pierwszej kolejności.
Pozdrawiam Marylko 🙂
PolubieniePolubienie
Wszystko co jest teraz w ogrodzie, na straganie cieszy nasze podniebienia. Szkoda, bo ich okres tak krótko trwa…
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Tylko z mięsem przyrządzam i szczerze przejadło się, kolejną cukinię przygotuję według Twojego przepisu!, dziękuję za niego:)
Serdeczności 🙂
PolubieniePolubienie
Przepis, jak każdy przepis na cukinię faszerowaną mięsem jest dobry, tak i ten… też 🙂
Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Chociaż nie lubię cukinii, to na tak przyrządzoną na pewno bym się skusiła.
Gorąco pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Aniu wiem, że nie przepadasz a cukinią, bo jest dla Ciebie „mdła”. No nie wiem ale ja ją jadłam i wcale, ale to wcale dla mnie nie była mdła.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
JaGuś, od dłuższego czasu przyrządzam dania bardzo pikantne, więc na pewno cukinię bym zrobiła na ostro. W jednym z marketów kupuję w niewielkiej buteleczce sos chilli z ananasem i nawet dodaję go do mizerii zamiast śmietany czy jogurtu.
Ilekroć w sklepie widzę jakąś nową przyprawę, mam ochotę ją kupić i wypróbować. Nie wiem, jak kiedyś mogłam jeść mdłe potrawy. Ostatnio mąż z ledwością zjadł bardzo pikantny bigos, bo z rozmachem nasypałam do niego pieprzu cayenne. Na szczęście, na drugi dzień był łagodniejszy.
Buziaczki.
PolubieniePolubienie
O matko , literówka, przepraszam,
powinno być również .
PolubieniePolubienie
Pycha, lubię tego typu dania…
A cukinia nadaje się fróneiż jako dodatek do różnych placków 🙂
PolubieniePolubienie
Cukinia jest wszechstronna… 🙂
Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie