ŚLEDZIE W OCCIE PO WĘGIERSKU(dla 6 osób)
Porcja: 270 kalorii
Składniki:
… 500 g filetów ze śledzi (np. matiasów), cebula, 1/2 szklanki octu winnego, listek laurowy, cukier, po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, kieliszek wytrawnego białego wina, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
1. Śledzie wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć.
2. Przygotować marynatę: ocet winny zagotować z 1/2 szklanki wody, listkiem laurowym, szczyptą cukru, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, przestudzić. Dodać wino, koncentrat pomidorowy, paprykę i olej, wymieszać.
3. Cebulę obrać, pokroić w krążki, sparzyć. Śledzie i cebulę układać warstwami w słoiku, zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
A jak mamy już zrobione śledzie po węgiersku, możemy pokusić się i zrobić:
SZASZŁYKI ZE ŚLIWKAMI
Porcja: 218 kalorii
Składniki:
… 400 g marynowanych śledzi (np. po węgiersku), 3 cebule, łyżka oleju, 200 g śliwek w occie (mały słoik), czerwona papryka, listek natki do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w kwadraty. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę, podlać odrobiną wody, dusić 5 minut.
2. Śliwki osączyć. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Na drewniane szpadki kolejno nabijać śliwki, kawałki śledzia, papryki, cebuli, listki natki. Szaszłyki ułożyć na półmisku. Można podawać z sosem majonezowym. Mogę Wam powiedzieć, że wyglądają bardzo dekoracyjnie, bynajmniej inaczej niż zwykle podane.
Źródło:
Czasopismo „Moje gotowanie” – grudzień 1998 nr 12 (48
Mam pytanie, ocet winny ma być biały czy czerwony czy balsamiczny?
PolubieniePolubienie
Witaj Kasiu.Wydaje mnie się, że to nie będzie miało znaczenia jakiego octu winnwgo użyjemy, wszak i tak potrawa będzie zabarwiona przez dodanie koncentratu pomidorowego i mielonej czerwonej papryki …Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Oooo, widzę gwiazdkę przy Twoim blogu, widocznie się spodobał i jest wart polecenia. Gratuluję.
PolubieniePolubienie
Oj a już tak dawno nie było żadnej gwiazdki, która jest taka mała a jednak cieszy ;))Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Dziękuję. Wesołych Swiat. Na pewno tu jeszcze zajrzę poszukać pomysłów. Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
To ja Tobie dziękuję i zapraszam, zapraszam …Również życzę Ci wesołych świąt.Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Teraz widzę, że się pomyliłam, śliwki mają być z octu. To co innego, ale równie ciekawe!
PolubieniePolubienie
Ale u ciebie smaczniutko, świątecznie, pięknie… Bardzo lubię suszone śliwki. Ze śledzikiem jeszcze nie jadłam, jestem naprawdę ciakawa jak to może smakować. Lubię takie niecodzienne połączenia. Ty to jesteś pracowita, świąta za pasem a tu coraz to nowe i ciekawsze przepisy. Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Ja też jestem ciekawa jak one będą smakować, i chyba zrobię je.Śliwki w occie mam swoje, bo w tym roku je zrobiłam – więc je użyję do tych śledzików.Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Oj i ja czuję się wiedziony na pokuszenie;)
PolubieniePolubienie
A myślałam, że już dawno dałeś się skusić … ;)))Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Jeżeli chodzi o różnorodność potraw, to u mnie nikt nie znajdzie…ale do dzisiaj:))) Biorę się za przygotowanie specjałów. Dziekuję Ci JaGo…kusisz pozytywnie.Buziaki serdeczne
PolubieniePolubienie
Całe szczęście, że pozytywnie kuszę … ;)))Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Ludzie, ale Ty kusisz! Nigdy w życiu nie robiłam żadnych śledzików, ale tak smakowicie to opisałaś, że kto wie. Już czuję ich smak.Buziaczki śledzikowe.
PolubieniePolubienie
Taką rolę sobie dałam na tymże blogu, żeby wasz kusić … hahaha….Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Wprawdzie mąż już dzisiaj kupił gotowe koreczki śledziowe, choć mówiłam mu, ze masz fantastyczny przepis. Teraz zastanawiam się, czy nie ulepszyć tych koreczków jakimiś przyprawami.Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Ja wiem Aniu, to już masz gotowe koreczki, już przyprawione, ale jak już tak koniecznie byś chciała zmienić nieco ich smak, to wiem, że do śledzi daje się czosnek i majeranek … m.in.Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie