Lukrowane cudeńka


Pierniki, babki i torty ozdobione lukrem często stanowią małe dzieła sztuki. Stwarzają gospodyni możliwość pokazania zdolności nie tylko kulinarnych ale również plastycznych.
Posiadając te zdolności możemy stworzyć prawdziwe arcydzieła sztuki.


Przepisów na lukier jest kilka. W inny sposób przygotowuje się słodką polewę do pączków czy mazurków, a inaczej do ciast owocowych lub małych ciasteczek.

mazurek z baziami_
.
Najprostszy lukier to cukier puder wymieszany z sokiem cytrynowym. Szklankę cukru pudru przesiewamy przez sito, wsypujemy do porcelanowej miseczki, po kropli wlewamy około 3 łyżek soku z cytryny, cały czas ucierając masę. Początkowo polewa ma brzydki, szary kolor, dopiero w miarę napowietrzania masa bieleje. W końcu otrzymujemy jasno-mleczny, matowy i plastyczny lukier przeznaczony do ciast owocowych.
.
Pączki, serniki i babki wymagają lukru gotowanego. Szklankę grubego cukru wsypujemy do rondelka o grubym dnie. Wlewamy nieco mniej niż 1/3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, mieszając. Po kilku minutach robimy próbę: kroplę syropu upuszczamy na zimny talerzyk. Jeśli masa skrzepnie i jest plastyczna, do rondelka wlewamy kilka kropel zapachu (migdałowego lub rumowego) i odrobinę soku z cytryny (tyle, by tylko przełamać słodycz). Rondelek wstawiamy do garnka z zimną wodą i drewnianą łyżką ucieramy lukier. Pokrywamy nim jeszcze gorące wypieki. Lukier jes wtedy błyszczący, bardzo ozdobny i apetycznie kruchy.
.
Pierniki i drobne ciasteczka można zdobić lukrem malując nim misterne wzory. Lukier zdobniczy przygotowujemy z białek jaj i cukru pudru. Odmierzamy 2 szklanki cukru pudru, przesiewamy przez sito, dodajemy lekko ubite białko z jednego jajka. Drewnianą łyżką ucieramy, aż do uzyskania plastycznego, białego lukru. Pod koniec można dodać odrobinę barwnika spożywczego lub soku z wiśni (kolor bordowy), marchewki (beżowy), szpinaku (zielony) oraz substancje zapachowe i smakowe (sok z cytryny). Lukier przekładamy do szprycy i nanosimy na ciasto lub pędzlem smarujemy powierzchnię pierniczków, mazurków i ciasteczek. Ozdobione ciasta można podsuszyć w nagrzanym piekarniku.

Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 18th, 2009

Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)http://polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10032682.html Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni.    Może być surowy (zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki []

Zapisz

6 myśli na temat “Lukrowane cudeńka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s