Smakowite dekoracje (1)

   Nawet najskromniejsza potrawa stanie się prawdziwym arcydziełem, jeśli zadbasz o jej piękną oprawę. A te fantazyjne ozdoby możesz wyczarować sama z czekolady, cukru pudru lub… ziemniaków i ogórka.

NIEZWYKŁE ZIEMNIAKI

   Znudziły ci się tradycyjnie podawane,  tłuczone ziemniak? Możesz zrobić z nich bardzo dekoracyjne danie. Wystarczy, że po ugotowaniu dodasz do nich łyżkę masła lub śmietanę, dokładnie ugnieciesz i wyciśniesz na talerze przez dużą szprycę. Możesz też po nałożeniu na talerz ugnieść na nich wzór łyżką lub widelcem. Wierzch udekoruj gałązkami koperku.

Czekoladowe esy-floresy

   Wiele deserów można ozdobić czekoladą. Zetrzyj ją na tarce a następnie wrzuć do małego rondelka. Wstaw go do gorącej *kąpieli wodnej i poczekaj, aż  całkowicie się rozpuści. Po włożeniu czekolady do naczynia woda ma się nie gotować, tylko wrzeć. Co chwila mieszamy czekoladę w naczyniu. Na tacy rozłóż folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wylewaj na nią płynną masę za pomocą łyżki lub tuby, robiąc ozdobne smugi. Wstaw tackę do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu zdejmij dekoracje i połóż na deserze.

oh so fancy. melted chocolate in squeeze bottle, frozen on wax paper. used to garnish desserts.:

dekoracje.czekolad.1
Fotka znaleziona w Pinterest

Deseń na cieście

   Wierzch ciasta, najlepiej ciemnego, np. murzynka lub piernika, albo czekoladowego tortu. Będą ładnie wyglądały posypane cukrem pudrem lub jasną posypką. Dekoracja będzie piękniejsza, jeśli wykonasz ją używając ozdobnych szablonów. Wytnij je z pergaminu (np. kilka serc, kwiatów, gwiazdek), połóż na cieście i posypuj. Potem delikatnie zdejmij papier, a ukaże ci się ciekawy wzór.

Fotka znaleziona w Pinterest

   Ale może być na odwrót – ciasto jasne, posypka ciemna. Wtedy zamiast cukru pudru do posypania wzoru, używamy kakao.

Ogórkowa spirala na sałatce

   Ogórek może być nie tylko składnikiem sałatki, ale także jej ozdobą. Po dokładnym umyciu przekrój go wzdłuż na pół. Następnie krój go na wąskie podłużne plastry, najlepiej używając obieraczki do warzyw (dzięki temu plasterek będzie bardzo cieniutki i ładnie się skręci). Spiralę ułóż na sałatce. Taką dekorację można zrobić też np. z cukinii lub z blanszowanej marchewki.

<b>And here you thought people sharing pictures of food was always annoying. (b):
Znaleziono w Pinterest

 

I na koniec dodam jeszcze jedną bardzo prostą dekorację z ogórka.

* Kąpiel wodna

Potrzebne są dwa naczynia. Pierwsze zawiera składniki potrawy i wstawione jest do większego garnka napełnionego wrzącą wodą. Ma ona zakrywać 3/4 zanurzonego  naczynia. Zapobiega to przypalaniu oraz zagotowaniu rozpuszczanych produktów takich jak masło, czy czekolada. Technika ta świetnie sprawdza się również, gdy chcemy zachować temperaturę dań.

19 myśli na temat “Smakowite dekoracje (1)

  1. JaGuś, kiedyś chciało mi się zdobić potrawy, teraz już mi przeszło. Zdobię tylko wierzch sałatki jarzynowej, którą robię na święta. Ustawiam na niej muchomorka z gotowanego jajka z kapelusikiem z pomidora i kropkami z majonezu. Bywa, że robię też żabę z jajka z oczkami z ziarenek pieprzu i pyszczkiem, w który wsadzam plasterek marchewki lub ogórka.
    Razem z nieżyjącą już młodszą siostrą dekorowałyśmy wierzchy tortów i zawsze się przy tym zaśmiewałyśmy, bo szprycą ciężko było napisać kształtne litery.
    Na pewno młodsze panie domu zachwycą swoją rodzinę takimi dekoracjami, jak Twoje.
    Gorąco pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Aniu czasami i taka dekoracja jak Twoja musi wystarczyć. Wiadomo, nam starszym już się nie chce wielu rzeczy robić. Młodzi teraz niech w kuchni rządzą i dlatego napisałam o tym, dla wszystkich tych, którzy mają chęci, Mi też już teraz tak bardzo nie chce się, kiedyś to było co innego.

      Serdeczności.

      Polubienie

  2. Jak zwykle tu i słodko, i pięknie. Podpatruję i przypominam sobie te przepisy, które zapomniałam.Ziemniaki można też zapiec. Ja czasem dodaję do ziemniaków odrobinę kurkumy lub soku z buraków, aby kolor puree był ciekawszy.
    Serdeczności zasyłam

    Polubienie

    1. Przypomnieć sobie czasami warto! Ty też mi przypomniałaś o tym, że tak przygotowane ziemniaki można też zapiec. A to o koloryzacji ziemniaków dla ich urozmaicenia – też jest super!
      Serdeczności.

      Polubienie

  3. Podobają mi się rzeźby z owoców, ale to nieosiągalne dla mnie mistrzostwo. Natomiast widziałam maki z marchewki i czarnych oliwek – muszę je kiedyś odtworzyć.
    Ostatnio, zainspirowana książką o jadalnych kwiatach, udekorowałam ciasto fiołkami w cukrze.:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s